1 Mérsékelni kell a zsiradék fogyasztását, kerülni kell a túlsúlyt!
2. Növelni kell a rostételek fogyasztását, mindennap együnk teljes kiőrlésű gabona-magvakat! (zab, árpa, gersli, köles, stb.) Az ideális rostfogyasztás felnőtteknek: napi 50 gramm, gyermek- és serdülőkortól 18 éves korig: évek száma + 5 gramm (pl.: 8 éves + 5 gramm = 13 gramm naponta)
3. Csökkenteni kell a sós és füstölt ételek gyakoriságát étrendünkben! (szalonna, sonka, kolbász).
4. Túl melegen nem ajánlatos semmilyen ételféleség fogyasztása, soha nem szabad megégetni a táplálékot (túlsütött húsok, sült szalonna, stb.)
5. Gondoskodjunk arról, hogy mindennap meglegyen a napi vitamin bevitel! (zöldség, gyümölcs, gyümölcslevek, stb.)
6. Ajánlatos sok gyümölcs, zöldség fogyasztása - főleg nyersen. Így megmaradnak a vitaminok
Az egészséges életmód alapelve pontosan az, hogy bármilyen dolognak a hiánya, vagy túlzásba vitele betegségokozó hatású.
A mindennapokban egy kis odafigyeléssel megvalósítható apró praktikák:
- Együnk többféle ételt, ne csak a hagyományosakat, próbáljuk ki az új ízeket is!
- Naponta többször együnk, mindig keveset, és mindent nagyon jól rágjunk meg!
- Üdítők és kóla helyett inkább vizet, de még jobb, ha ásványvizet iszunk. (naponta legalább 2 litert!)
- Nagyon kevés édességet és édesített italt fogyasszunk! Cukor helyett barna cukrot vagy mézet használjanak!
- Naponta iktassuk be étrendünkbe a csökkentett kalóriájú tejet és tejterméket (minél alacsonyabb a sajt ára, annál kisebb a kalóriája!)
- Gőzölve, párolva, fóliában, teflonban, római tálban, rántás helyett habarással főzzünk!
- A rostos ételek rendben tartják az emésztést, értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Kerüljön a fehér kenyér mellé barna is!
- A hagyományos tésztát helyettesítsük a durumlisztből készült, tojás nélküli tésztával!
- Vezessük be étrendünkbe az étkezési búzacsírát, búzakorpát és szóját is!
- Ha mindezek mellé beiktatunk életünkbe legalább napi 20 perces testmozgást (gyaloglás, kocogás, futás, úszás, kerékpározás, stb.) és megpróbálunk pozitívan gondolkodni, megvalósíthatjuk az egészséges életmód modelljét.
Itt jegyeznénk meg, hogy napjainkban egyre többet hallunk az egészséges életmódról. Az új trend jelszavai: zsírszegény, magas rost- és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek, sok mozgás, sikerorientált gondolkodás. Csak kevesen gondolnak arra, hogy ez a sokat reklámozott életvezetés milyen veszélyeket rejt. A fiatalok, akik a reklámok legfőbb fogyasztói ezáltal jelentős veszélynek vannak kitéve. A médiák által sulykolt ideál: a sovány, izmos, önálló egzisztenciával rendelkező, sikeres ember természetesen nem csak úgy magától születik erre a világra. A hölgyek többsége állandóan fogyókúrázik, naponta fut, tornázik vagy uszodába jár, sokszor késő estig dolgoznak, életük stresszel teli. Ezek a hölgyek gyakran küzdenek fejfájással, gyakrabban szednek altatót, nyugtatót, sokan közülük dohányoznak és feszültségeiket esetenként alkohollal csökkentik. Hiába gondolják tehát, hogy egészségesen élnek, gyakran előfordul, hogy szervezetük nem jut elegendő pihenéshez, vitaminhoz és ásványi anyagokhoz.
Az "egészséges" étkezésnek is vannak veszélyei, Például a búzakorpa emészthetetlen ballasztanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét és elősegítik az emésztést. Azonban a búzakorpában lévő fitin oly módon köti meg az ásványi anyagokat, elsősorban a kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat, hogy azok nem tudnak a szervezet számára hasznosulni.
A sovány hús, zsírszegény tej fogyasztásával valóban csökkenthető a kalóriabevitel, azonban a szervezet A- és B-vitaminokból lényegesen kevesebbhez jut, mint akkor, ha teljes tejet és disznóhúst fogyasztunk. A tisztított víz valóban kevesebb egészségre káros részecskét tartalmaz. Azonban a víztisztító berendezések rendszerint úgynevezett ioncserélőt tartalmaznak, amelyek a vízben található kalcium és magnéziumionokat nátriumionokra cserélik. A túl sok nátrium azonban megemeli a vérnyomást és megterheli a veséket.
A napi 1000 kalóriánál kevesebb energiát tartalmazó étrend mellett valóban elindul a fogyás, azonban ilyen kevés étkezéssel gyakorlatilag lehetetlen a megfelelő vitamint és ásványi anyagot a szervezetbe juttatni. A gyakran diétázó nők sokat kockáztatnak. Kialakul a kalcium-, vas-, cink-, B2-vitamin, B6-vitamin és folsavhiány, melynek idegesség és teljesítménycsökkenés a következménye. Az állandó fogyókúra különösen fiatal lányokra veszélyes, a kalciumhiány miatt ugyanis a csontok nem jutnak megfelelő mennyiségű építőanyaghoz, ezért ezek a lányok a változás korában nagy valószínűséggel korán megbetegszenek csontritkulásban.
A túl sok sport, bár növeli az energiafelhasználást és az izmokat, növeli a szervezet vitaminszükségletét is. Ezért az intenzíven sportoló emberek tápanyagfelvétele fokozott, elsősorban A-, C-, és B-vitaminokból, vasból, jódból, kalciumból és cinkből kellene az átlagosnál többet fogyasztaniuk.
A stressz gyakorlatilag elkerülhetetlen. És egy kis stressz nem is árt. Az állandó, fokozott szellemi, fizikai, vagy pszichés terhelés azonban tönkreteszi az immunrendszert. Ezért az állandó stresszben élőknek emelt mennyiségű C-vitaminra van szükségük, hogy a mellékvese növelhesse a stresszhormon-elválasztást, vagyis saját védekező erejét.
A gyógyszerek mellékhatásai közismertek. A vény nélküli szerekre ez éppen úgy igaz, mint az orvos által felírtakra. Csak néhány példa: A szaliciltartalmú fájdalomcsillapítók, például az Aspirin, gátolják a C-vitamin felvételt. Az antibiotikumok, fokozzák a C-vitamin ürítését, a fogamzásgátló tabletták pedig fokozzák a szervezet B6-vitamin-igényét.
A kávé és az alkohol arra ösztönzi a veséket, hogy több vizet válasszanak ki. Ezzel sok, vízben oldódó magnézium vész kárba. Aki akár csak alkalmanként is alkoholt fogyaszt, gondolnia kell a magnézium és a B-vitamin pótlására. A dohányosok egyetlen szál cigarettával több millió szabadgyököt szívnak be. Minden cigaretta csökkenti a szervezetben levő C-, A- és E-vitamin mennyiségét. Így a dohányosoknak naponta legalább 40 mg-mal több C-vitamint és magas szeléntartalmú élelmiszereket (élesztő, hal, tejtermékek) kell magukhoz venniük.
PE