A Bristoli Egyetem kutatója szerint előállítható olyan alkoholt helyettesítő szer, amelynek kellemes hatásai megegyeznek az alkoholéival, negatív hatásai viszont nincsenek. Az alkoholmolekulák sejteken lévő ingerfelvevőkhöz, azaz receptorokhoz kapcsolódnak, így okozzák a jellegzetes tüneteket.
A kutató szerint létre lehet hozni olyan molekulákat, melyek a kellemes érzéseket kiváltó receptorokhoz erősen kapcsolódnak, és gyengén kötődnek a kellemetlen hatásúakhoz. Hasonló elven működik néhány szorongást csökkentő szer; ezek hatását azonnal vissza lehet fordítani egy nyugtatók túladagolása esetén használatos gyógyszer segítségével.
Ha ezekhez hasonló anyagoktól leszünk mámorosak, pillanatok alatt kijózanodhatunk. Az alkohol nyugtató hatását pedig olyan alkotórész segítségével lehet elérni, amely az izgalmi szintért felelős receptorok működését gátolja.
Forrás: www.ujszo.com