Elhízás és 2-es típusú cukorbetegség:
Lassan népbetegséggé válik, különösen az USA-ban, ahol nagy mennyiségben használják a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, mint édesítőszert. A fruktózt egyedül a máj képes lebontani, túl magas fruktózbevitel pedig megzavarja a glükóz lebontását, amely így más kényszerpályára terelődik és növeli a trigliceridek arányát.
Cukorbetegség:
A 2-es típusú cukorbetegek száma 2010-re elérheti a 221 milliót. A múltban a magas telített zsírsavtartalmú étrendet tették felelőssé az inzulin rezisztencia (a sejtek csökkent inzulin érzékenysége) kialakulásában és az embereknél vagy állatoknál tapasztalható testtömeg gyarapodásban. Újabb tanulmányok szerint a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása is vezethet inzulin rezisztencia kialakulásához. Emellett kimutatták, hogy a magas fruktóztartalmú étrend metabolikus zavart okoz az állatoknál, ami súlynövekedést és vérnyomás-emelkedést eredményez.
Köszvény:
A húgysav a rengeteg élelmiszerben megtalálható purin bomlásterméke. Jelen van a húsokban, a belsőségekben (pl. a májban), szardellában. A vér krónikusan magas húgysavszintje köszvény kialakulásához vezethet. Kísérletek alapján a magas fruktóz tartalmú gyümölcsök (körte, szilva, szőlő) és gyümölcslevek túl gyakori és túlzott mennyiségben történő fogyasztása is növelheti a köszvény kialakulásának veszélyét, míg a "light" üdítők esetében ez nem volt kimutatható.
Gyermekkori elhízás:
Egy közelmúltban végzett svájci felmérés alapján az elhízott gyerekek több fruktóztartalmú édességet és édesített üdítőt fogyasztanak, mint normál testsúlyú társaik. G. Bray professzor az elhízás kutatásának egyik szaktekintélye szerint, az USA-ban a népbetegség szintjére emelkedett elhízásért az élelmiszerekben és üdítőitalokban használt magas cukortartalmú kukoricaszirup az egyik felelős.
Szív- és érrendszer:
A magas cukortartalmú kukoricaszirup emellett kihathat a szív- és érrendszer egészségére is, pl. növeli a triglicerid szintet és a plazma inzulin koncentrációját. Ezen alapanyagot, mint hozzáadott cukorforrást kell mértékkel használni az élelmiszergyártásban.
Nestlé Életmód Iránytű novemberi hírleveléből.