Lassan vége a szüretnek szerte az országban, már csak a késői szüretelésű borokhoz való gyümölcs lóg a tőkéken. Az időben befejezett szüret, a napfény, de nyáron többször beharangozott hőségriadó is azt segítette, hogy az évtized legjobb borát tudják elkészíteni a balatoni pincészetek.
10 éve nem volt ilyen jó szüret, állítják a balatoni borászok.
"Már a korai fajtáknál, a Csabagyöngyénél és az Irsai Olivérnél látszott, hogy ez az év nem csak magasabb mustfokot, hanem nagyobb aromagazdagságot és szebb savszerkezetet is produkál, mint a korábbi évek. Idén az Olaszrizling, amely minden évjáratban megbízhatóan szerepel, az átlagosnál jobban hozta magát, a Szürkebarátok pedig soha nem látott aromagazdagsággal és szárazanyag-tartalommal leptek meg a borászokat. " - állítja Varga Péter (Varga Pincészet)
A sok csapadék szerencsére rendkívül meleg, száraz augusztussal és szeptember elejével párosult. Ennek köszönhetően fajták közül kiemelkedően szerepelt a Pinot fajtakör és azon belül is a Szürkebarát. Bíztató a napokban szüretelésre került Kéknyelű minősége is.
" Idén elsőként a korai érésű Irsai Olivér fajtát szüretelték, igen jó mustfokkal. Ezt követte a Muscat Ottonel, amely ugyancsak jó mustfokkal bír. A pincészet előrejelzése szerint az idei év fehérborai közül kiváló volt a Sauvignon Blanc, és a Chardonnay termés is. Mindkét fajtánál a mustfokok meghaladták a 19-et, sőt a Chardonnay-nál 20 és 21 mustfokot mértek. - közölte elégedetten Garamvári Vencel (Garamvári Szőlőbirtok
A balatoni kékszőlő fajták közül a Pinot Noirt, a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon magas mustfoka is jelzi, hogy az elmúlt tíz év legjobb terméséből készíthetik az idén a kiváló borokat. - olvashatjuk a balatoni borászok közleményében.