Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Mit jelent, amikor "minőségileg éhezel"?

A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Olyan, mint ha teletankolnánk az autót, de alacsony oktánszámú benzinnel. Az ember esetében ez minőségi éhezést jelent...

Kedvetlenség, fáradékonyság, aluszékonyság, csökkent koncentrálóképesség, elkalandozó figyelem, ingerlékenység. A tünetek hátterében lehetséges tápanyaghiányról dr. Lenkei Gábor orvost kérdeztük.

- A tápanyaghiány azt jelenti, hogy a bevitt táplálék mennyisége elegendő ugyan, de a hasznosanyag-tartalma minimális. Olyan, mint ha teletankolnánk az autót, de alacsony oktánszámú benzinnel. Az ember esetében ez minőségi éhezést jelent, ami gyakorlatilag az egész emberiséget sújtja. Lehet azt nem figyelembe venni, természetes dolognak tekinteni, hogy valaki már délután négy órakor fáradt, hogy csak tíz-húsz percig tud egyhuzamban koncentrálni, majd utána fel kell állnia, kávéznia, cigarettáznia, de az ilyen ember soha nem fogja megtudni, mekkora lehetne a teher- és munkabírása. Ha valaki elkezd táplálékkiegészítőket szedni, akkor jön rá, hogy mi a szervezet normális teljesítőképessége.

- A tápanyaghiány is egyfajta civilizációs betegség?

- Hasonlítsuk össze az ember mai és néhány száz évvel ezelőtti teherbírását! Ehhez elég csak bemenni egy múzeumba, és kipróbálni, hogy egy kardot mennyi ideig tud felemelve megtartani valaki, vagy bebújni egy páncélba. Szerintem abban még a bejárati ajtóig sem jutnának el sokan. Az ételekből ugyanis eltűnt a tápérték, a vitaminok, az ásványi anyagok. A föld is ki van rabolva. Oda sem jut vissza a tápanyag, beteg növények nőnek, a beteg növényekkel etetett állatok is betegek lesznek. Nem beszélve arról, hogy a tápanyaghiány miatt mennyire érzékennyé lesznek a fertőzésekre az emberek.

- Azt állítja, hogy a betegségek mögött a tápanyaghiány húzódik meg?

- Szoros az összefüggés. Az egyik kedvenc idézetem ezzel kapcsolatban Szent-Györgyi Alberttől származik, aki azt mondta: "Ha a nem megfelelő táplálkozás miatt valaki meghűl, és tüdőgyulladásban meghal, a diagnózis tüdőgyulladás lesz, nem helytelen táplálkozás, és az orvosa valószínűleg csak a tüdőgyulladást kezelte." Tehát a betegségek esetében csak a tünetet kezelik, és nem ásnak le mélyebbre, a valódi okokhoz. A fertőző agyhártyagyulladást okozó baktérium is megtalálható minden ember torkában. Egész életünkben magunkban hordozzuk anélkül, hogy megbetegedést okozna. A betegség akuttá válásához az immunrendszernek meg kell rokkannia. Megint csak a prevenció kerül előtérbe, és ami még fontosabb, az alapokat kéne megadni a szervezetnek.

- Melyek lennének az optimális üzemanyag összetevői?

- A jó működéshez a szervezetnek alapvetően három komponens arányos meglétére van szüksége. Az üzemanyagnak tartalmaznia kell energiaforrást, építőköveket, valamint szabályozóanyagokat. Energiaforrások a szénhidrátok és a zsírok. Az építőkövek a fehérjék, az aminosavak, azok a szénhidrátok, amelyek nem égnek el, hanem beépülnek, és a zsírok is. A zsírok szerepe érdemtelenül és értelmetlenül háttérbe szorult az egészséges táplálkozásért folytatott divatharcban. A teljesen zsírmentes táplálkozás életveszélyes dolog.

Ugyanez a helyzet a koleszterinnel is. Félreértés, hogy a magas koleszterinszintet diétával csökkenteni lehet. A koleszterin háromnegyedét ugyanis a szervezet maga termeli. A magas koleszterinszint nem a koleszterinben gazdag táplálkozás következménye, hanem a vitamin-, ásványianyag-, nyomelem-hiányé. Nagyon egyszerűen szólva tehát lehet kolbászt enni továbbra is, ha az étkezés megfelelő mennyiségű vitaminnal párosul. A szervezet a D-vitamint a koleszterinből készíti, alapanyaga a férfi és női nemi hormonoknak, amelyek a fiatalságért felelnek, és a koleszterinből készülnek olyan mellékvesehormonok is, amelyek ahhoz kellenek, hogy a szervezet vészhelyzetben a megfelelő reakciókat tudja adni, reagálni tudjon a stresszhelyzetekre.

A szabályozóanyagok a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek. Ezek felelősek a kiegyensúlyozott működésért. A szabályozóanyagokat úgy kell elképzelni, mint a szervezet rendőreit; ezek hangolják össze az anyagcsere-folyamatokat. A vitaminok a szegecsek, amelyek összetartják a szervezetet, az összehangolt rendszer létalapjai. A ma szokásos, átlagos táplálkozással mindezek kellő mennyiségben nem vihetők be.

- Miért állítja, hogy egészséges, vitamindús étkezéssel nem vihető be a kellő tápanyagmennyiség?

- A test üzemanyaga a táplálék, de ahhoz, hogy egy embernek megfelelő legyen testi és szellemi hatékonysága, állóképessége, a testet a megfelelő minőségű üzemanyaggal kell ellátni. Márai Géza vizsgálatai szerint Magyarországon 1966 és 1990 között, huszonnégy év alatt, a következő tápérték-hanyatlás volt megfigyelhető. A búzának ötven, az árpának hatvankettő, a kukoricának nyolcvankét százalékkal csökkent a mikroelem-tartalma. A borsó vitamintartalma ötvenhárom, a tejé és a káposztáé kilencvenöt százalékkal kevesebb. Egy kis túlzással még a narancsba és a citromba is C-vitamint kellene fecskendezni ahhoz, hogy legyen vitamintartalmuk. Vagyis a tápláléknak szánt élelmiszer ma már alig táplál, azaz nem jó üzemanyag.

- Egy munkanap alatt mennyi vitamint veszít a szervezet?

- Intenzív szellemi munka, alkotás során a test - főleg az idegrendszer - akár száz milligramm B1-vitamint is elfogyaszthat egy-két óra alatt. A mai átlagos táplálkozással pedig jó, ha napi tíz-húsz milligramm bejut. B1-vitamin hiányában azután az ember messze a lehetséges szellemi teljesítőképessége alatt teljesít. Szétszórt, szórakozott, csökken a reakcióideje. Ilyenkor kávéval, ajzószerekkel próbálja meg magát felébreszteni, szinten tartani. Ebben az esetben viszont az üzemanyagos példával élve, az üzemanyag elegendő, de hajtóerőt nem fejt ki, csak hőt termel. Az E-vitamin hiányában az agy oxigénhiányos állapotban működik. Az élelmiszerekben viszont jó, ha tíz-tizenöt NE mennyiség van, ennek a nyolcvanszorosára lenne szükség!

- Lehet túladagolni a vitaminokat, a táplálékkiegészítőket?

- Rántott húsnál is túl lehet adagolni a sót, a prézlit vagy a lisztet. Ha az egyes komponensek aránya nem megfelelő, akkor nem lesz jó a rántott hús. A vitamin-túladagolás mindig valamilyen más vitamin hiányához vezet. Én például magamon kísérletezve azt tapasztaltam, hogy a B1-vitamin túlzott szedése C-vitamin-hiányt okoz.

- A minőséget tehát nem lehet mennyiséggel pótolni.

- Egy étkezésnek úgy kéne kinéznie, hogy leves, előétel, főétel, desszert, ezzel megvan a mennyiség, majd jöhet a minőség, a táplálékkiegészítők, vagyis egy maréknyi megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott és kellő adagokat tartalmazó tabletta, mivel - mint mondtuk - az élelmiszerek nem képesek ellátni a szervezetet a szükséges mennyiségű vitaminnal. Hihetetlen javulás állhat be a teljesítményben, állóképességben, tűrőképességben. Erről pedig mindenki csak úgy alkothat képet, ha kipróbálja, milyen teljesítményre képes a számára legmegfelelőbb üzemanyaggal. Nem hiszem, hogy ismerek olyan embert, aki ne fedezné fel magán a bevezetőben felsorolt tüneteket. Miért jelentené ez a tápanyaghiányt? - teszem fel a kérdést dr. Lenkei Gábor orvosnak.

Demcsák Zsuzsa


Megjelent a Piac és Profit 2004. áprilisi számának Egészség mellékletében


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.