Egy nemrégiben, az Egyesült Királyságban elvégzett táplálkozás-élettani vizsgálat során a gyümölcsökből és a zöldségekből a szervezetbe kerülő antioxidáns mennyiség becslésén keresztül igyekeztek egy, a társadalom egészére érvényes étrendi stratégiát kidolgozni. A vizsgálat alapjául, egy 2000-2001-ben elvégzett felmérés, a National Diet and Nutritional Survey adatai szolgáltak.
Ebből becsülték meg a kutatók a zöldségekből, gyümölcsökből történő átlagos antioxidáns felvételt és a teljes antioxidáns kapacitást.
A legfontosabb öt növényi antioxidáns forrásnak esetükben az eper, az alma, a citrusfélék, a bíborszínű brokkoli és a karfiol bizonyult.
Ha napi legalább fél kilogrammnyi mennyiségben fogyasztunk az idénynek megfelelő, színanyagokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, illetve zöldség-, és gyümölcsleveket, biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk hozzájut ahhoz az antioxidáns mennyiséghez, amely jelentős egészségi előny eléréséhez elegendő.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének októberi hírleveléből