Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Ne egyen túl sok szénhidrátot!

Bizonyos szénhidrátok, a gyorsan lebomló, a vércukorszintet lökésszerűen, gyorsan megemelő fajták túlzott mértékű fogyasztása szerepet játszhat az életkorhoz kötődő - gyógyíthatatlan degeneratív - szembetegség, a makula degeneráció kialakulásában, olvasható egy amerikai táplálkozási szaklapban.

A The American Journal of Clinical Nutrition cikke szerint napjainkban az idősebb felnőttek vakságának kialakulásáért elsősorban ez a kór tehető felelőssé. A tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy a szénhidrátokban gazdag táplálkozás összefüggésbe hozható a súlyos szemprobléma kialakulásával. A glikémiás index az a mutató, aminek alapján mérik a szakemberek, hogy egy adott élelmiszer milyen mértékben emelheti meg a vércukorszintet. Azt mutatja meg, hogy a szénhidrát milyen gyorsan bomlik le (metabolizálódik) a szervezetben - minél hamarabb alakul át cukorrá, annál magasabb a jelző szám.

Az egyszerű szénhidrátot - mint amilyen például az édességekben, a sajtos pizzában, fehér kenyérben vagy egyéb cukorral, sziruppal édesített élelmiszerekben van - gyorsan lebontják a sejtek, viszont a barnarizsben, árpában, zöldfélékben található összetett szénhidrátot csak lassan.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása felel a cukorbetegség, a keringés kórjai és bizonyos tumorok kialakulásáért, vélik az amerikai táplálkozási szaklap cikkének szerzői. A kutatók több mint 4 ezer 55-80 közötti személyt vontak be a szem egészségét figyelő hosszú távú vizsgálatukba. Minden résztvevőnek - legalább az egyik szemének - viszonylag éles volt a látása és a szemlencse elég tiszta volt ahhoz, hogy a fotózás révén jól lehetett diagnosztizálni, fennáll-e a makula degeneráció. A makula az ideghártya sárgás területe a szem hátsó pólusán, szemben a pupillával. Átmérője 5 milliméter. Éppúgy, mint az ideghártya többi része, amely a szem belső felszínének nagy részét kibéleli, ez is számtalan fényérzékelő sejtet tartalmaz.

Ha egy bizonyos tárgyra nézünk, annak képe a makulára esik. Az ideghártya többi részével ellentétben ezt a képet élesen látjuk, mert a makulában a fotóreceptorok különösen sűrűn helyezkednek el. Legélesebben pontosan a makula közepén, a foveolában látunk.

A tudósok összesen nyolcezer szemet vizsgáltak meg, a betegség súlyosságát 1-5 közötti skálán jelölték. A vizsgálat részt vevők közül senki sem volt diabéteszes.

Az élelmiszerfogyasztási szokásokat pontosan jelölték a kérdőíveken. Az életkor, a nem, a képzettségi szint, testtömegindex, alkoholfogyasztási szokások figyelembevételével - a négy éven át tartó nyomon követő vizsgálat végén - úgy találták, hogy minél magasabb a bevitt táplálék glikémiás indexe (függetlenül az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől), annál nagyobb valószínűséggel alakult ki az egyénnél a makula degeneráció. A táblázat felső ötödébe eső személyeknél 40 százalékkal volt nagyobb a kockázat, mint az alsó egyötödben.

A cukor valójában üzemanyag a sejtek számára, szögezi le Allen Taylor, a Tufts University laboratóriumának vezetője, ám ha túl nagy mennyiségben jut a szervezetbe, romboló hatású. Azt is hozzátette, hogy laboratóriumi és állatkísérletek alapján tudni, a szénhidrát károsítja a sejtek fehérjéit, és befolyásolja, módosítja működésüket, ami a sejtre nézve akár mérgező hatású is lehet.

A pontos mechanizmust egyelőre nem ismerik ugyan a tudósok, a tanulmány szerzői úgy vélik, a magas glukóz-koncentráció veszélyt jelent a retinára és a szem hajszálereire nézve - olyannyira, hogy a magas glikémiás indexű táplálkozás gyulladást idéz elő és növeli a stressz valószínűségét.

A fenti megállapítások ellenére a kutatók kitartanak amellett, hogy az idősebb életkor, az alacsonyabb iskolázottsági szint, a dohányzás mégis jóval fontosabb kockázati tényező lehet e betegség kialakulása szempontjából, mint a táplálkozás. Azt is hozzáteszik, nincs feltétlenül ok-okozati összefüggés, további hosszú távú vizsgálatokra volna szükség a mechanizmus pontos megértésére. Dr. Taylor a szénhidrátot elhagyó diétát pedig nem tartja egyértelműen követendő példának. De a mértékletességet és a cukor kerülését változatlanul megfontolandónak tartja. Napjainkban ugyanis jóval több egyszerű cukrot fogyasztanak az emberek, mint a múltban, holott a szervezet számára minden szempontból egészségesebb volna, ha visszatérnénk a zöldfélékhez.

Forrás: www.ujszo.com


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.