Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Nem csak szamuráj étel: a miszó

Ez a különleges étel végül is a makrobiotikus étrend elterjedésével került át Európába. Növekvő népszerűségét nemcsak változatos felhasználhatóságának, hanem gyógyító ételként ismert hatásának is köszönheti.

Kíváncsi vagyok, hogy vajon Marco Polo evett-e Kínában miszó levest. Vajon hazatérte után hiányzott-e neki? A selyemtől, a porcelántól és más tradicionális távol-keleti értékektől eltérően a miszónak hosszú évszázadokig kellett várnia, hogy az európaiak megkedveljék. A VII. században Buddhista szerzetesek vitték az akkor még chiang-nak (ejtsd: jang) nevezett miszót Japánba, ahol évszázadokon át tökéletesitették és változatosabbá tették. Ez a különleges étel végül is a makrobiotikus étrend elterjedésével került át Európába. Növekvő népszerűségét nemcsak változatos felhasználhatóságának, hanem gyógyító ételként ismert hatásának is köszönheti.

Nagyon ízletes, egészséges, magas protein tartalmú miszó erjesztéssel készült massza. Leggyakrabban szójababból vagy gabonából (pl. árpából, rizsből), tengeri sóból, forrásvízből és koji (Aspergilius Oryzae) kultúrából készül. Állaga a mogyoróvajéhoz hasonló. Színe a sötét rozsdabarnától a napos világossárgáig változhat, íze pedig követi ezeket a variációkat. A sötétebb árnyalatúak a hús nélküli, de kiadós levesekbe vagy szószokba illenek, a világosabbak salátára vagy kenyérre valók, míg a természetesen édesebbek zöldségtorták, desszertek és pudingok készítéséhez alkalmazhatók.

Az erjesztési folyamat néhány hónaptól néhány évig terjedhet. A makrobiotikus étrendben legalább 12-18 hónaptól 24 hónapig, természetes körülmények között, cédrus hordókban  érlelt bió miszót használjuk. Mint minden ételnél, itt is igen fontos a vásárlásnál a címke ellenőrzése, mert gyorsított eljárással, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel készült furcsaságok is viselik most már a miszó nevet!

Az igazi miszó élő és életet adó étel. A koji segítségével olyan enzimek jönnek létre az erjesztés alatt, amelyek segítik többek között a vegetáriánus diétában oly gyakran hiányzó protein, amino savak és B 12 kialakulását. Ezek napi 2-3 evőkanál miszóval szervezetünkbe jutva pótolhatják az állati fehérjét, csökkenthetik a sóigényt, helyettesíthetik az állati zsiradékot és lúgossá tehetik szervezetünket.

Dr. Morishita Kenichiro vezetésével a kutatók már 1972-ben kimutatták, hogy a tradicionális miszóban dipicolinic sav található, amely tisztítja a szervezetet a sugárzáskor kapott nehézfémektől, pl. radioaktív stronciumtól. Sugárkezelést kapó vagy sugárveszélyes munkahelyen dolgozó japánok többek között miszóval tisztítják szervezetüket ezektől a káros anyagoktól.

Itt szeretnénk ajánlani egy, a reggeli kávét helyettesítő Aveline Kushitól származó miszó leves receptet, amelynek kitartó, stabil energiát adó hatását már a szamurájok is tisztelték és azóta is a megbecsült ételek közé tartozik. Tokióban éppúgy, mint New York-ban vagy Londonban.

Hogyha személyesen szeretné látni és megtanulni a miszó leves és más fiatalító és gyógyító hatású étel elkészítését, vagy  komoly elméleti és gyakorlati tudást szerezni, erre lehetősége van az Első Magyar Makrobiotika Intézetnél, mely intenzív képzéseiről oklevelet is ad.

 

 

 

 

 

MISZÓ LEVES (egy változata) 4-6 személyre

1 db 10 cm hosszú wakame (tengeri fű)

1 fej félbevágott, majd vékonyra felszeletelt vöröshagyma (félhold alakúra szeletelt)

2 db oválisan vékonyra felszeletelt sárgarépa

1 liter tiszta víz

4 evőkanál miszó

2  evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy mogyoróhagyma

-         A leöblített és hideg vízben 2-5 percig áztatott wakamét vágja 1-1/2 cm-es darabokra.

-         Tegye a feldarabolt wakamét és a felszeletelt zöldségeket egy fazékba.

-         Adja hozzá a vizet.

-         Hozza forrásba, majd a lángot alacsonyra téve gyengéden főzze amíg a zöldségek megpuhulnak.

-         A levesből kivett néhány kanál vízzel higitsa fel a miszót, adja hozzá a leveshez és azt 2-3 percig forrás nélkül, gyengéden főzze. A miszó élő étel és a forralástól ezek az élő enzimek elveszhetnek.

-         Petrezselyemmel vagy mogyoróhagymával tálaljuk.

-         Melegen vagy szobahőmérsékleten egyaránt finom.

Ráth Zsuzsanna

Makrobiotika Intézet Szakmai Igazgatója

(Megjegyzés Sebestyén Szilviától az Intézet vezetőjétől:

Ráth Zsuzsanna több mint 20 évvel ezelőtt végezte el Los Angelesben az eredeti Ohsawa professzor által alapított Makrobiotika Intézetet, ahonnan Michio Kushi, Herman és Cornelia Aihara, Cecil Torah Levin és még sok más makrobiotikus tanácsadók, tanárok indultak el, és kezdték pályafutásukat. Néhányan szintén Makrobiotika Intézetet alapítottak. Ráth Zsuzsanna 20 évet dolgozott Los Angelesben egy orvosokból álló gyógyító csoportban, aminek eredményeként százak köszönhetik életüket, egészségüket. Egy éve él Magyarországon és most Makrobiotika Intézetünk Szakmai Igazgatójaként végzi gyógyító és oktató tevékenységét.)


6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez

6 egyszerű tipp lakásból házba költözéshez 

Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.
Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban?

Hogyan őrizd meg bőröd frissességét a nyári hónapokban? 

Amikor a meleg napokon pihenni indulunk, mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, és ebben a bőrünk ápolása különösen fontos szerepet kap.
Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is

Viszkok Fruzsi tippje: tartós szőrtelenítés otthon is 

Az otthoni tartós szőrtelenítés egyre népszerűbb megoldás azok körében, akik szeretnének hosszú távon megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól anélkül, hogy időt és pénzt áldoznának drága szalonkezelésekre.
Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon?

Hogyan rendezd be a hálószobád, hogy valódi pihenőszigetté váljon? 

A hálószoba sokkal több, mint egy hely, ahová aludni járunk. Ez az otthon legintimebb tere, ahol kikapcsolódunk, megpihenünk, és új energiával töltődünk fel. Éppen ezért fontos, hogy a berendezése ne csak ízléses, hanem funkcionális és kényelmes is legyen. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, hogy a hálószobád ne csak szép, hanem élhető és nyugodt tér is legyen.
Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez?

Hogyan szoktasd hozzá kutyádat a szobakennelhez? 

A szobakennel sok gazdi fejében még mindig a „bezárás” fogalmával él együtt, pedig valójában épp az ellenkezője: egy jól bevezetett kennel nyugalmat, stabilitást és biztonságot ad a kutyádnak.
Így lesz stresszmentes az ételrendelés

Így lesz stresszmentes az ételrendelés 

Nőként nem mindig könnyű helytállni a mindennapokban, hiszen a munkahely mellett többnyire rájuk hárul a háztartás vezetése, a főzés és a gyereknevelés is.
Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra

Ne hagyd az utolsó pillanatra: így hozd formába a kertet nyárra 

Amint megérkezik a tavasz, a kert újra életre kel, de csak akkor, ha mi is készen állunk rá.
Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.