A Martha Morris vezette kutatócsoport 3718, 65 évnél idősebb férfit és nőt vont be a vizsgálatba, amelynek során részletesen felmérték táplálkozási szokásaikat illetve a hatéves vizsgálat kezdetén, közepén és végén meghatározták szellemi teljesítőképességüket. A résztvevők 38 százaléka fehér, 62 százaléka színes bőrű volt. A teszteken nyújtott teljesítmény alapján a résztvevőket öt csoportba sorolták.
A legrosszabbul teljesítő csoport tagjai csak napi 0,9 adag zöldséget fogyasztottak (egy adagnak számít pl. egy sárgarépa). Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy legalább napi 2-3 adag zöldséget érdemes fogyasztani, mert azok, akik legalább ennyit vagy többet fogyasztotta, mintegy negyven százalékkal jobb eredményt értek el a szellemi teljesítményt mérő teszten. 'Azok szellemi teljesítménye, akik legalább napi 2 adag zöldséget elfogyasztottak, mintegy öt évvel fiatalabb értéket produkáltak valós koruknál'- írja Morris az eredményeket közlő publikációban.
Érdekes módon ez a kutatás a gyümölcsök kedvező hatását nem mutatta ki. A szakemberek azonban elemezték, hogy mely zöldségek a legjobb hatásúak, és úgy tűnik, hogy a zöld leveles növények a legjobbak (pl. spenót), feltételezhetően azért, mert ezek különösen gazdagok E-vitaminban, aminek kedvező hatást tulajdonítanak a szellemi teljesítőképességre.
Forrás: www.medipress.hu