Néhány szóban az olívaolajról
Az eredeti olasz élelmiszer olajainak kínálatában is fellelhető többféle ízletes és minőségi olívaolaj, amelyek egyenesen a napfényes Olaszországból kerülnek az áruház polcaira. Ez garanciát jelent a magas minőségre.
Az olívaolajat az olajfa bogyójából nyerik, és nem véletlenül található meg az olasz gasztronómia receptjeiben, hiszen ezen a vidéken bőven megterem. Használják salátaöntetekhez, tésztaszószokban, húsok és zöldségek sütéséhez, illetve pácoláshoz is, de a pesztónak is alkotóeleme.
Lehet vele sütni és főzni is, az extra szűz olívaolaj a legjobb választás ehhez, ami stabil marad a melegítés során. Az aromavegyületeknek egy része ugyan elpárolog közben, így csökken az ízélmény, ám a jótékony tápanyagok nagy részét megőrzi az olaj így is. Az olívaolaj zsírjai ellenállóak az oxigénnel, fénnyel és hővel való érintkezés során fellépő reakciókkal szemben, ez a tulajdonság adja oxidatív stabilitásukat.
Az olívaolaj a szépségápolásban
A szépségápolás valóságos csodaszerként tartja számon az olívaolajat, ami még érzékeny bőrűeknek is ajánlott. Hidratáló, ránctalanító hatása van a bőrre, de a haj is csodásan csillogó és selymes lesz tőle. A köröm- és kézápolásban is aktívan részt vehet, ugyanis erősíti a körmöket, és hatékonyan lép fel a kirepedezett, száraz bőr ellen.
Olívaolajjal betegségek ellen
A hidegen sajtolt olívaolaj gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban is. A telítetlen zsírsavak a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek, amelyekkel sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a cukorbetegség és más krónikus betegségek ellen is.
Az antioxidánsok segítségével védekezik szervezetünk a káros szabadgyökök ellen, így ezek miatt szintén hozzájárulhat az olívaolaj fogyasztása a fent említett betegségek megelőzéséhez. A gyulladások csökkentésében is segítségünkre siethet az olívaolaj rendszeres fogyasztása, sőt még az agy egészségét és megfelelő működését is támogatja.
Az olívaolaj felkerült a reggeli csodaszerek listájára is, ami azt jelenti, hogy a nap indításaként érdemes 1-2 evőkanálnyi adagot magunkévá tenni az ébredést követően. Ez a rutin segíti az emésztést, a bélmozgásokat, valamint biztosítja a napi antioxidáns- és polifenoladagot is.
Zsírégetés olívaolajjal
Itt a tavasz, lekerül rólunk a télikabát, sokan ekkor szembesülnek vele, hogy bizony felkúszott néhány kiló a hideg évszakban. Pánikra azonban semmi ok, hiszen az olívaolajban lévő zsírsavak a fogyókúrás folyamatokat is elősegíthetik.
Több kutatás is igazolja, hogy stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Egyes vizsgálatok pedig arra világítottak rá, hogy az olívaolaj trigliceridjei fokozzák a telítettség érzését.