A növény maga a kelet-mediterrán területeken őshonos, és mintegy 150 különböző fajtája ismert.
Már a bibliai időkben is az adófizetésre használt fűszerek közé tartozott, az ókori rómaiak pedig jól ismerték emésztést segítő jótékony hatását.
Mint ősi gyógynövényt, ma is számos betegségre használjuk:
- serkenti az emésztést és oldja a fájdalmas szorulást
- segíti a vas felszívódását
- könnyít a légzőszervi betegségeken (asztmán és orr-melléküreg gyulladásokon), mert kitisztítja a nyálkát a légutakból
- jellegzetes illata elűzi a rovarokat
- a klímax idején segíti a hőhullám kiküszöbölését
- fokozza a szexuális vágyat (a benne lévő anetol ösztrogén szerű hatása miatt)
- szoptatós anyák esetében fokozza a tejtermelést
Figyelem! Az ánizs biztonságosan használható ételben, ám olaj változata gyakran okozhat hányást és allergiás reakciókat, mint kivörösödést, felhólyagosodást, gyomor- és bélpanaszokat. Állapotos nők ne fogyasszák, mert ösztrogén hatása méhösszehúzódásokat okozhat.
Megtaláljuk a boltok fűszeres polcain, a teakeverékekben, olaj formában, likőr változatban, valamint köhögéscsillapító torokcukorkák, fertőzést gátló szájvizek és fogkrémek alapanyagaként.
Fontos, hogy bármilyen módon is fogyasztjuk, mindig tartsuk be a címkén lévő utasításokat!