Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Receptek a rák ellen

A napokban jelent meg Kisa Judit dietetikus munkájaként az Egészségkonyha receptjeiből készült 4 évszak reform receptjei című szakácskönyv, amely a sikeres 77 remek reform recept című könyv folytatása.

 A magyarországi lakosság daganatos halálozása a világon a legrosszabbak közé tartozik. Két oxfordi epidemiológus, Ricard Doll és Richard Peto 1981-ben már kimutatta, hogy a tudatos és egészséges táplálkozással a daganatos halálozás mintegy 35-40 %-os csökkentését lehetne elérni a betegség megelőzésének eredményeként. Azóta közlemények sokasága igazolta a táplálkozásnak a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő, illetve növelő szere

„A  RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!" Társadalmi Alapítvány immár 24 éve dolgozik a daganatos betegségek megelőzéséért, a betegek gyógyulásáért. Mindent elkövetnek programjaikkal, hogy felhívják a lakosság figyelmét az egészséges, teljes értékű táplálkozás fontosságára. Három pillére alapozva indították el programjaikat:

I. „BIOÉLELMISZERT A MENZÁKON!"

Hangsúlyozottan felelősek vagyunk gyermekeinkért. A felnövekvő nemzedék hatalmas veszélynek van kitéve. A légkörben, a talajba és a vizekbe jutott mérgek mellett ma már az alapvető élelmiszerek vegyi szennyezettsége is egyre inkább fenyegeti gyermekeink egészségét. A „Bioélelmiszert a menzákra!" kezdeményezésük célja, hogy Magyarországon mihamarabb törvény írja elő: a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban vegyszermentes, kezeletlen alapanyagokból készített ételek kerülhessenek az asztalra. Pénzbeli támogatással járultak hozzá, hogy két budapesti óvodában a gyermekek élelmezése bioalapanyagokból készült ételekkel történjen.

II. „AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL, AZAZ GONDOLTAD VOLNA EZT A TÍZÓRAIDRÓL!"

Budapest Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Iskolabüfé Évének nyilvánította a 2008/2009-es tanévet. Elhatározták, hogy a jövőben az önkormányzati fenntartású iskolák büféjében egészséges, tápláló, minden gyermek számára megfizethető biominőségű enni- és innivalókat árusítanak. Az Alapítvány az iskolabüfé éve program keretében felajánlotta, hogy a kerületben tanuló 5. osztályos általános iskolások (11 évesek) részére délutáni foglalkozásokon bemutatja, miből és hogyan készíthetnek a gyerekek tápláló és egyben olcsó finomságokat saját maguk számára, olyanokat, amelyeket otthon is könnyen és gyorsan össze tudnak állítani, és ezzel ki tudják váltani a gyorséttermek egészségtelen ennivalóit.

III. „EGÉSZSÉGKONYHA"

Mi jellemzi az egészségvédő étrendet? Milyen alapanyagokból és hogyan lehet egészséges, jóízű ételeket készíteni? Mit kerüljünk, és mit válasszunk, ha könnyen emészthető, de ugyanakkor tápláló ételre van szükségünk? Hogyan készítsük el ezeket? Főttet együnk vagy nyerset? Ilyen kérdéseket tettek fel nekünk daganatos betegek az évek során, s 2004-ben az Alapítványnak lehetősége adódott, hogy egy főzőiskolában tanfolyami keretek között válaszoljon a betegek kérdéseire és a tanfolyamon a főzés gyakorlatával is megismertesse az érdeklődőket. Az Alapítvány által szervezett tanfolyam célja, hogy a korszerű, egészségvédő és egészségmegőrző táplálkozás alapjaival ismertesse meg a hozzánk forduló embereket. A program lehetőséget kínál az egészségeseknek a reformtáplálkozással, daganatos betegeknek a gyógyító étrenddel való megismerkedésre.

A 2004-es indulás óta háromféle programmal várják az érdeklődőket. Tanfolyam kínálnak - Hogyan tovább? címmel - azok számára, akik a daganatos betegségből történő gyógyulás során és azt követően is különös hangsúlyt fektetnek az étrendjükre. Kurzus készült - Új utakon a táplálkozásban - azok számára, akik egészségük fenntartása érdekében szeretnének hasznos információkhoz és főzési tudnivalókhoz jutni. Szintentartó csoportjaikban, azok vesznek részt, akik a kezdő kurzust elvégezték és továbbra is szívesen foglalkoznak korszerű táplálkozási formákkal. Itt már a közös főzés örömére is hangsúly helyeződik, a résztvevők menüsorokat készítenek. Természetesen mindig adódnak aktualitások, vagy olyan alapanyagok, amelyekről ezen alkalmakkor szintén részletesen szó esik. A méregtelenítés, a böjt, az antioxidánsok, a fűszernövények, az otthoni receptújítások mindig új témával szolgálnak.

A tanfolyamokon mind a betegek, mind az érdeklődők megismerhetik a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, a különböző fehérjék, zsiradékok, az ízesítőszerek helyét, szerepét, minőségét és mennyiségét az étkezésben, hatásukat a szervezet működésére. Megismerkedhetnek a szervezet és az ételek közötti kölcsönhatásokkal, és megtanulják a lehető legjobban ellátni szervezetüket tápanyagokkal.

 Az Egészségkonyha program keretében az évek alatt összegyűjtött és kipróbált receptekből megszületett a 77 remek reform receptkönyv, amelynek szerzője Kisa Judit dietetikus az Egészségkonyha program vezetője, a könyv az Alapítvány kiadásában jelent meg 2008-ban. A napokban követte ezt a 4 évszak reform receptjei kiadvány.

További információ megtekinthető az Alapítvány honlapján: http://www.rakellen.hu/

 


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.