Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Receptek a rák ellen

A napokban jelent meg Kisa Judit dietetikus munkájaként az Egészségkonyha receptjeiből készült 4 évszak reform receptjei című szakácskönyv, amely a sikeres 77 remek reform recept című könyv folytatása.

 A magyarországi lakosság daganatos halálozása a világon a legrosszabbak közé tartozik. Két oxfordi epidemiológus, Ricard Doll és Richard Peto 1981-ben már kimutatta, hogy a tudatos és egészséges táplálkozással a daganatos halálozás mintegy 35-40 %-os csökkentését lehetne elérni a betegség megelőzésének eredményeként. Azóta közlemények sokasága igazolta a táplálkozásnak a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentő, illetve növelő szere

„A  RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT!" Társadalmi Alapítvány immár 24 éve dolgozik a daganatos betegségek megelőzéséért, a betegek gyógyulásáért. Mindent elkövetnek programjaikkal, hogy felhívják a lakosság figyelmét az egészséges, teljes értékű táplálkozás fontosságára. Három pillére alapozva indították el programjaikat:

I. „BIOÉLELMISZERT A MENZÁKON!"

Hangsúlyozottan felelősek vagyunk gyermekeinkért. A felnövekvő nemzedék hatalmas veszélynek van kitéve. A légkörben, a talajba és a vizekbe jutott mérgek mellett ma már az alapvető élelmiszerek vegyi szennyezettsége is egyre inkább fenyegeti gyermekeink egészségét. A „Bioélelmiszert a menzákra!" kezdeményezésük célja, hogy Magyarországon mihamarabb törvény írja elő: a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban vegyszermentes, kezeletlen alapanyagokból készített ételek kerülhessenek az asztalra. Pénzbeli támogatással járultak hozzá, hogy két budapesti óvodában a gyermekek élelmezése bioalapanyagokból készült ételekkel történjen.

II. „AZZÁ LESZEL, AMIT ESZEL, AZAZ GONDOLTAD VOLNA EZT A TÍZÓRAIDRÓL!"

Budapest Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az Iskolabüfé Évének nyilvánította a 2008/2009-es tanévet. Elhatározták, hogy a jövőben az önkormányzati fenntartású iskolák büféjében egészséges, tápláló, minden gyermek számára megfizethető biominőségű enni- és innivalókat árusítanak. Az Alapítvány az iskolabüfé éve program keretében felajánlotta, hogy a kerületben tanuló 5. osztályos általános iskolások (11 évesek) részére délutáni foglalkozásokon bemutatja, miből és hogyan készíthetnek a gyerekek tápláló és egyben olcsó finomságokat saját maguk számára, olyanokat, amelyeket otthon is könnyen és gyorsan össze tudnak állítani, és ezzel ki tudják váltani a gyorséttermek egészségtelen ennivalóit.

III. „EGÉSZSÉGKONYHA"

Mi jellemzi az egészségvédő étrendet? Milyen alapanyagokból és hogyan lehet egészséges, jóízű ételeket készíteni? Mit kerüljünk, és mit válasszunk, ha könnyen emészthető, de ugyanakkor tápláló ételre van szükségünk? Hogyan készítsük el ezeket? Főttet együnk vagy nyerset? Ilyen kérdéseket tettek fel nekünk daganatos betegek az évek során, s 2004-ben az Alapítványnak lehetősége adódott, hogy egy főzőiskolában tanfolyami keretek között válaszoljon a betegek kérdéseire és a tanfolyamon a főzés gyakorlatával is megismertesse az érdeklődőket. Az Alapítvány által szervezett tanfolyam célja, hogy a korszerű, egészségvédő és egészségmegőrző táplálkozás alapjaival ismertesse meg a hozzánk forduló embereket. A program lehetőséget kínál az egészségeseknek a reformtáplálkozással, daganatos betegeknek a gyógyító étrenddel való megismerkedésre.

A 2004-es indulás óta háromféle programmal várják az érdeklődőket. Tanfolyam kínálnak - Hogyan tovább? címmel - azok számára, akik a daganatos betegségből történő gyógyulás során és azt követően is különös hangsúlyt fektetnek az étrendjükre. Kurzus készült - Új utakon a táplálkozásban - azok számára, akik egészségük fenntartása érdekében szeretnének hasznos információkhoz és főzési tudnivalókhoz jutni. Szintentartó csoportjaikban, azok vesznek részt, akik a kezdő kurzust elvégezték és továbbra is szívesen foglalkoznak korszerű táplálkozási formákkal. Itt már a közös főzés örömére is hangsúly helyeződik, a résztvevők menüsorokat készítenek. Természetesen mindig adódnak aktualitások, vagy olyan alapanyagok, amelyekről ezen alkalmakkor szintén részletesen szó esik. A méregtelenítés, a böjt, az antioxidánsok, a fűszernövények, az otthoni receptújítások mindig új témával szolgálnak.

A tanfolyamokon mind a betegek, mind az érdeklődők megismerhetik a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, a különböző fehérjék, zsiradékok, az ízesítőszerek helyét, szerepét, minőségét és mennyiségét az étkezésben, hatásukat a szervezet működésére. Megismerkedhetnek a szervezet és az ételek közötti kölcsönhatásokkal, és megtanulják a lehető legjobban ellátni szervezetüket tápanyagokkal.

 Az Egészségkonyha program keretében az évek alatt összegyűjtött és kipróbált receptekből megszületett a 77 remek reform receptkönyv, amelynek szerzője Kisa Judit dietetikus az Egészségkonyha program vezetője, a könyv az Alapítvány kiadásában jelent meg 2008-ban. A napokban követte ezt a 4 évszak reform receptjei kiadvány.

További információ megtekinthető az Alapítvány honlapján: http://www.rakellen.hu/

 


A jövő a rollerek biztonságos használatáé!

A jövő a rollerek biztonságos használatáé! 

A huszonegyedik század városi közlekedése forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években, és ebben központi szerepet járszik a roller. Ami egykor csak gyermekjáték volt, mára a mikromobilitás szimbólumává vált, különösen az elektromos meghajtású változatok elterjedésének köszönhetően.
 A zöld szállítási megoldások reneszánsza

A zöld szállítási megoldások reneszánsza 

Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai

Testmozgás és mesevilág – a gyermek mindennapjai 

A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja

A családközpontú ellátás és a betegbiztonság a szülészet alapja 

A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket!

Ezek a leggyakoribb allergének a kutyatápokban – kerüld őket! 

A kutyák táplálékallergiái egyre gyakoribb problémát jelentenek a gazdik számára.
Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal

Ayurvéda az élet tudománya: egészség és harmónia az ősi tanításokkal 

Az ayurvéda több ezer éves bölcsessége sokak számára még ismeretlen, pedig ez a gyakorlat Indiából egészen napjainkig fennmaradt és elterjedt.
A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai

A rendszeres infraszaunázás jótékony hatásai 

Az ép testben ép lélek mondás talán sosem volt aktuálisabb, mint napjainkban.
Így készíthető olajos macerátum házilag

Így készíthető olajos macerátum házilag 

Az olajos macerátumok készítése régre nyúlik vissza, hiszen a természet gyógyító erejét már évezredekkel korábban elhoztuk az otthonunkba.
Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra

Harmónia és egészség – megoldások a mindennapokra 

A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát. 
A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez!

A gyaloglópad az új trend az otthoni edzéshez! 

Bevallom, amikor először hallottam a gyaloglópadról, kicsit szkeptikus voltam.