Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Rémálom! Minden nyáron ettől félünk...!

A nyár jó lehetőségeket kínál a könnyű, egészséges táplálkozáshoz, hiszen a friss zöldségek, gyümölcsök változatosságával kényeztet. A nyári meleget, friss tápanyagokat azonban a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal néhány gyakorlati jó tanácsát az alábbiakban adjuk közre.

Megbízható helyen vásároljunk!

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se. Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata. Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan. Az élelmiszerekre sem fordítanak ilyen helyen több figyelmet

Nézzük meg, mit vásárolunk!

A szabályos csomagoláson fel van tüntetve - magyar nyelven - a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele (az összetevők csökkenő mennyisége szerint), tömege (súlya) és a tároláshoz javasolt körülmények.

 Az "E-számok" az adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-számoktól minden esetben félni kell. A szabályosan előállított termékekben az adalékanyagokból, tartósító szerekből csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos mennyiségű fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre, vagy adalékanyagra, különös gonddal olvassa el az összetételt. Ne restelljük szemüveggel, vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges.

Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőség-megőrzési, ill. fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják.

Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg. A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza. Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, kész termékek) ne szennyezhessék egymást.

OTTHONI TÁROLÁS

A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. Hűtendő termékeket hűtőszekrénybe, hűtést nem igénylőket kamraszekrénybe, kamrába, jól szellőző, hűvös helyre kell tenni. A hűtőszekrény hőfokát ellenőrizzük.

 Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5  fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10-15  fok) előnyösebb. A nyers darált húst még aznap készítsük el, minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be (dobozban, vagy más csomagolásban) hogy egymást ne szennyezhessék. A tojást is így elkülönítve tegyük be, de előre megmosni nem kell, és nem is javasolt, ha szükséges, inkább felhasználás előtt mossuk meg. A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg. Ezeket egyenként törjük fel és ellenőrizzük. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.

SÜTÉS-FŐZÉS

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására.

A nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő (mossuk, daraboljuk). A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, akár szalmonella is. A nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést.

A nyers hússal érintkezett eszközöket (vágódeszka, kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból - edénnyel eszközzel, kézzel - a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák!

A zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék lehet ugyanis rajtra

Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között (főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt) mossunk mi magunk is kezet, mégpedig alaposan!

Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.

A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni. Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés (átforralás) elpusztítja azokat!

 ÉTRENDI TANÁCSOK

Nyáron fogyasszanak könnyű ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, salátát. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló. A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyors ételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett étkezzenek rendszeresen. Legyen helye életükben a közös asztal melletti, családi, baráti együttlétnek, hiszen az étkezés örömforrás.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal a nyári időszakban is jóízű családi, baráti étkezéseket kíván! Ha fenti egyszerű tanácsokat betartják, nem lesz okuk aggodalomra!

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.

www.mebih.gov.hu.


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.