Tudja, mi okozza leggyakrabban a szembetegségeket? Az A-vitamin hiánya! Ennek elővitaminját, a béta-karotint könnyen szervezetünkbe juttathatjuk például a halmáj olajjal, a sárgarépával. Ez utóbbi védi meg legjobban a retinát. A zöld leveles növényeket is érdemes fogyasztani, ugyanis például a kelkáposzta vagy a spenót segíti a makula degeneráció folyamatának lassítását.
Az A-vitaminhoz ugyanakkor szükséges megfelelő mennyiségű E-vitamin is, ezért minél gyakrabban együnk brokkolit, tejet, tojást, fejes káposztát, sőt, a szakértők még mindig terítéken tartják generációk agy rémét, a csukamáj olajat, amelynek íze ugyan borzalmas, de hatása annál jobb!
A cink is elengedhetetlen elem szemünk erejének megtartásához, igaz, a mindennapi táplálkozással a lehető legritkábban van elegendő mennyiségű a testünkben. Úgyhogy a cinkre különösen figyelnünk kell! Legnagyobb arányban a búzacsíra, a zabpehely és a sajt tartalmazza, de van belőle a dióban, a vízben is! Legjobb megoldás, ha reggelente egy csupor tejhez zabpelyhet eszünk! És máris tettünk valamit szemünk egészségéért.
És hogy mi legyen a zsírokkal? Attól függ, milyenről van szó! Az egészséges, úgynevezett "jó zsír", az omega-3 ugyanis nagyon jót tesz azoknak, akik szemszárazságban szenvednek. Már csak azért is érdemes már az enyhe tünetek jelentkezésénél ("mintha homok lenne a szememben") odafigyelni táplálkozásunkra és a betegség kezelésére, mert a szemszárazság a szaruhártya hegesedéséhez is vezethet! Ezek a zsírok leginkább a halakban és a dióban vannak jelen!
Ezzel szemben az omega-6, vagyis a "rossz" zsírsav kifejezetten elősegíti a szemszárazság kialakulását! De nemcsak ezt okozhatja a zsírban gazdag táplálkozás! Minél kevesebb koleszterint és telített zsírsavat tartalmaz az étrendünk, annál kisebb a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció esélye!
Most lássunk egy nagyon ízletes, mégis szemvédő ételt! Nemcsak hal van benne, hanem sárgarépa és tojás is, így a védő hatás megtriplázódik!
Tonhalsaláta
Hozzávalók: 1 fej saláta, 4 db paradicsom, 2 db keménytojás, 1 db uborka, 1 db sárgarépa, néhány kanál olívaolaj és pár olívabogyó, egy konzerv tonhal, ízlés szerint mustár, ecet, só, bors.
A salátát mossuk meg, szedjük levelekre! A sárgarépát reszeljük le, szeleteljük fel az uborkát és a paradicsomot, vágjuk négybe a keménytojást, törjük össze a leszűrt tonhalat! Mindezt tegyük egy tálba, és öntsük le olívaolaj, mustár, ecet, bors és ó keverékével! Jó étvágyat!
Sz.F.