Zsír. Igen, a zsír a leghizlalóbb, bár felvetődtek olyan vélemények is, amelyek szerint mégis egészségesebb, mint az olaj. Valóban, a szakemberek szerint az elhízáshoz nem elég csak a sok zsírbevitel, a tartós túlsúlyt a túltápláltság és a magas zsírkalória kombinációja eredményezi. Ám azt sem tagadhatjuk, hogy valóban nagyon sok kalória van benne: grammonként kilenc!
A naponta bevitt energiának csak a 30 %-a származhat zsírokból, ez körülbelül hetven grammnyi, ami megfelel egy virslinek majonézzel és sült burgonyával.
Tepertő. Valójában zsír - sütve, ám a magyar konyhában annyira közkedvelt, hogy muszáj beszélni róla: nagyon hizlal, nem egészséges, de egyszerűen képtelenség ellenállni neki. Úgyhogy inkább egyet se kapjon be, mert aztán biztosan nincs megállás! Ez az az étel, amely eteti magát!
Kenyér. A gabonából készült ételek rendkívül fontos szénhidrátforrást jelentenek a szervezetünknek, ezért fogyókúra közben sem szabad teljesen kihagynunk az étkezésünkből. Ám arra vigyázzunk, hogy milyen kenyeret eszünk! Ugyan a fehér kenyér körülbelül ugyanannyi szénhidrátot és energiát tartalmaz, mint a barna vagy a teljes kiőrlésű, mégis érdemes az utóbbiakat választanunk.
Hogy miért? Mert a benne lévő rostok gátolják az elhízást, és az emésztésünknek is jót tesznek. Emellett a zsírok felszívódását is akadályozzák, arról nem beszélve, hogy később is leszünk éhesek!
Gyümölcs. Persze nem azt tanácsoljuk, hogy hagyja ki az étrendjéből a gyümölcsöket, hiszen az komoly következményekkel járna! De tény, hogy például fél kiló banán 900 kalóriát tartalmaz. Ugyanakkor a nagy víztartalmú dinnye alig visz kalóriát a szervezetünkbe!
Sajt. A tíz legzsírosabb étel közé tartozik, tíz deka trappista sajt például majdnem 400 kalória!
Szabó Fruzsina