Az angolkórért, egyéb vázizomrendszeri és más egészségügyi problémákért is felelős D-vitamin hiány gyakori a terhes nők körében, főleg az északi vidéken élőknél.
'A vizsgálatunkban az afro-amerikai nők 80 százalékának, a fehér nők majdnem felének volt szüléskor túl alacsony a D-vitamin szintje, annak ellenére, hogy több mint a 90 százalékuk szedett terhességi vitaminkészítményt' - mondta el Dr. Lisa Bodnar, a Pittsburgh Egyetem Közegészségügyi professzora, a vizsgálat vezetője. 'Az újszülöttek esetében még szembeszökőbbek voltak az eredmények, az afro-amerikai babák 92,4, a fehér újszülöttek 66,1 százaléka volt D-vitamin hiányos születéskor.'
A vitamin elengedhetetlen az egészséges csontokhoz, és a korai életkorban fennálló D-vitamin hiány angolkórhoz, puha csontokkal jellemezhető, az Egyesült Államokból már 50 éve eltűntnek hitt állapothoz, illetve 1-es típusú cukorbetegséghez, asztmához és skizofréniához vezethet.
'Az újszülöttek D-vitamin raktárai teljes mértékben az anyától függenek' - jegyezte meg Dr. Bodnar - 'nem meglepő, hogy az újra meghatározó egészségügyi problémává váló gyermekkori angolkór, fő rizikófaktora a szegényes terhesség alatti anyai D-vitamin ellátás.'
A vizsgálat során Dr. Bodnar és kollégái egy 1997 és 2001 között folyó terhességi magas vérnyomás megelőzésével foglalkozó vizsgálat 2200 résztvevőjéből véletlenszerűen kiválasztott 200 fekete és 200 fehér bőrű nő adatait dolgozták fel. Az anyai vérmintákat a huszonkettedik terhességi hétben, illetve közvetlenül a szülés előtt gyűjtötték, és az újszülöttek köldökzsinór vér mintáival együtt meghatározták bennük a D-vitamin mennyisére utaló 25-hydroxikolekalciferol koncentrációt.
A terhességi multivitamin szedés ellenére is gyakran kialakult D-vitamin hiány igen aggasztó, javasolt a nagyobb dózis vagy a más összetételű tabletta kialakítása, a mérsékelten több napfény, hogy a D-vitamin raktárak a megfelelő szintre töltődjenek.
'Mindkét csoportban nyáron volt a legmagasabb a D-vitamin szint és télen illetve tavasszal a legalacsonyabb' - mondta a társszerző, Dr. James M. Roberts, a Pittsburgh Egyetem Orvosi karának, szülész és nőgyógyász professzora. 'Az évszakok közti különbségek sokkal kisebbek voltak az afro-amerikai anyáknál és babáknál, ahol a D-vitamin szint viszonylag állandó maradt.'
Mivel a D-vitamin a szervezetben a napsugár hatására keletkezik előanyagaiból, régóta ismert, hogy a sokkal gyakoribb a D-vitamin hiányos állapot sötétebb bőrű emberekben, és főleg az északi szélességi körökön, ahol kevesebb ultraviola sugárzás éri a földfelszínt. Így pláne érthető, hogy a D-vitamin hiány minden terhes nőben háromszor olyan gyakori a téli időszakban, mint nyáron. Ezzel együtt a pittsburghi vizsgálat eredményei aggodalomra adnak okot.
'Ez a legnagyobb esetszámú vizsgálat, amely ezt a kérdést feszegeti ebben a rizikócsoportban' - mondta el professzor Majroie L. McCullough, az Amerikai Rák Szövetség epidemiológusa, aki a cikket kísérő szerkesztői levél szerzője. 'A nők 90 százaléka szedett vitamin készítményeket a terhesség végén, mégis ilyen gyakori volt a vitaminhiány.'
A D-vitamin természetes forrása a csupán a zsíros hal és nagyon kevés más étel. Néhány egyéb élelmiszer tartalmaz azonban mesterségesen hozzáadott D-vitamint, például a tej, néhány gabonapehely és a vitamintabletták. A napfény hatására bőrben képződő D-vitamin is elengedhetetlenül fontos.
'A vizsgálatunk bebizonyította, hogy a mostani táplálkozási ajánlásokban szereplő D-vitamin mennyiség nem tudja kielégíteni a terhességkor fennálló fokozott igényt' - tette hozzá Dr. Bodnar - 'így a D-vitamin szint emelése hatalmas közegészségügyi haszonhoz vezethet'.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Forrás: www.medipress.hu