Fogyasszon minél kevesebb zsiradékot, különösen kerülje a transz-zsírsavakat, ugyanis ezek növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, ugyanakkor csökkentik az egészséges HDL-koleszterinét. De mi is a transz-zsírsav? Ilyen a margarin, a hidrogénezett növényi olajok, így amerikai kutatók szerint akkor, ha naponta megeszünk például egy adag olajban sült hasábburgonyát, legalább 25 %-kal növeltük meg szív- és érrendszeri megbetegedésünk esélyét!
A porételek sem tesznek jót, ugyanis ezek is tartalmaznak transz-zsírsavat, így bizony kockáztatjuk egészségünket, ha túl sok porlevest vagy poharas tésztalevest eszünk, de ugyanez a helyzet az italporokkal is!
Jól teszi, ha salátát eszik, de vajon mit önt rá? Az olajos, tejszínes öntetek ugyanis sokszor keresztülhúzzák a zöldség pozitív hatását! A sok előre elkészített folyadék helyett használjunk olívaolajat, illetve zsírszegény tejtermékeket alapnak, ezek ugyanis nem tartalmaznak transz-zsírsavakat!
Az örök bűnbakok: a gyorsételek. Igen, a legtöbb helyen még mindig hidrogénezett növényi olajban sütik ki a közkedvelt sült burgonyát és az egyéb finomságokat, de azért biztató tendencia, hogy egyre több étteremlánc tér át az egészségesebb megoldásokra!
Sz. F.