Életforma.hu

ÉLET-MÓD

Veszélyes kórokozók - vigyázzon velük!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) közzétette az Európai Unió brojlercsirke (húscsirke) állományának 2005-2006. évi Salmonella-fertőzöttségére vonatkozó felmérését. A felmérést az Európai Unió tagállamai, Norvégia és Svájc hatóságai által szolgáltatott adatok alapján az EFSA Zoonózis Munkacsoportja készítette el. Az eredmények ismeretében az Európai Bizottság európai szintű Salmonellamentesítési programot indít a brojlercsirke állományok fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Az EFSA felmérése során gyűjtött adatok alapján az egyes európai országok brojlercsirke állományaiban kimutatott Salmonella-fertőzöttség jelentős eltérést mutat, aránya 0-68,2% között mozog. A humán Salmonella megbetegedések többségéért felelős S. enteritidist és S. typhimuriumot a Salmonellaval fertőzött állományok kb. 40 százalékában kimutatták.

A brojlercsirke húsának fogyasztása számos élelmiszer okozta Salmonella megbetegedésért tehető felelőssé Európában. Az EFSA az egyes tagországok adatai által összeállított 2005. évi zoonózis jelentése szerint a nyers csirkehúsból vett minták 0-18 százaléka volt Salmonellaval fertőzött. Ugyanebben az évben a második legtöbb élelmiszer okozta humán megbetegedést Salmonella okozta (kb. 38/100 ezer fő).

A Salmonellák súlyos betegséget (magas láz, hányás, hasmenés, kiszáradás) valamint komoly egészségügyi és gazdasági terhet jelentenek az országok számára. Magyarországon a Salmonella okozta fertőzések aránya jóval magasabb az Európai Unió átlagánál. A megbetegedések többnyire állati eredetű termékekhez (hús, tojás) kapcsolódnak.

A fogyasztók egészségére a nem kellően hőkezelt baromfihús, valamint a nyers és kész élelmiszerek közti keresztszennyeződés jelenthet veszélyt. Megfelelő hőkezeléssel és a higiénés konyhai alapszabályok betartásával kiküszöbölhetők, illetve mérsékelhetők a Salmonellaval szennyezett hús okozta megbetegedések.

Az eredmények ismeretében az Európai Bizottság európai szintű Salmonella mentesítési programot indít a brojlercsirke állományok fertőzöttségének csökkentése érdekében az élelmiszer okozta humán Salmonella-megbetegedések két leggyakoribb kórokozóira, a S. enteritidisre és a S. typhimuriumra.

Az akciócsoport az emberi egészségre ártalmas, nemzeti szinten jelentős mértékben előforduló egyéb Salmonella szerotípusok elleni mentesítési program egyéni kidolgozását is javasolja. Szorgalmazza továbbá a fogyasztók felvilágosítását célzó kampányokat, valamint - a fogyasztók védelmének további fokozása érdekében - az EU élelmiszer-higiénés jogszabályi előírásainak szigorú végrehajtását a közétkeztetés területén.

Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal

www.mebih.gov.hu

MaStúdió


Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára

Az éves megyei matrica előnyei a közlekedők számára 

A 2015-ben bevezetésre került megyei matricák az elmúlt egy évtizedben egyértelműen igazolták létjogosultságukat, hiszen már jó ideje vezetik az eladási statisztikákat. Érdemes tehát megvizsgálni azt is, mi okozza ilyen mértékű keresettségüket.
Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt

Bosch: háromszor a Föld körül – 120 ezer sportkilométer 6 év alatt 

Hatodszor is a Bosch az első helyen az országos Fut a cég versenyen
Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek?

Ébredő életenergia – hogyan segít a kundalini jóga a nőknek? 

A kundalini jóga a kedvesség és a tudatosság jógája, ebből adódóan ideális a gyengédebb nem képviselői számára. De miben és hogyan segíthet nekünk? Hogyan járul hozzá ez a jógaforma a belső tér megtapasztalásához? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján

Tavaszi lendület: játékosan a csapatépítés útján 

Ahogy a természet újraéled, a hosszú hónapok utáni friss levegő és napsütés szinte hívogat, hogy végre kiszabaduljunk a négy fal közül. Ilyenkor szinte vonz minket a természet, vágyunk a felfrissülésre, amit a szabad levegő ad.
A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig

A CBD olaj útja a magtól a cseppentőig 

A CBD olaj természetes eredetével, kiegyensúlyozott összetételével és sokrétű felhasználhatóságával sokak érdeklődését keltette fel az utóbbi időben. De vajon hogyan készül ez a különleges olaj? Milyen folyamatokon megy keresztül a kender, mire illatos, sűrű kivonatként a polcokra kerül?
A körömápolás fontossága a nők életében

A körömápolás fontossága a nők életében 

A hölgyekre jellemző, hogy sokat foglalkoznak a külsejükkel. Annak érdekében, hogy ápoltak legyenek, rendszeresen látogatnak el a fodrászhoz, a kozmetikushoz és a műkörmöshöz is.
Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak 

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének alapfeltétele is - mondhatni kulcsfontosságú az egészségünk szempontjából.
Olívaolajjal a női egészségért

Olívaolajjal a női egészségért 

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdetnek nézzük meg, miért olyan kedvelt, és milyen hatásai vannak!
A papírtálak széles felhasználási lehetőségei

A papírtálak széles felhasználási lehetőségei 

A papírtálcák, papír leveses tálak és tányérok valamint a sushi tálcák rendkívül népszerűek, ezért a fenntartható vendéglátásra törekvő női vállalkozók is előszeretettel használják. A vendéglátás mellett azonban praktikus megoldást jelentenek a stílusos rendezvények, a catering és az otthoni összejövetelek alkalmával is.

Nők ezreinek ad újra aktív életet a csípőprotézis 

A nők élete gyakran egyenlő a rohanással, azonban az idő múlásával jelentkező különböző ízületi fájdalmak lassabbá, nehezebbé, korlátozottabbá teszik a mozgásukat. A csípőízületi problémák nagyon sok nőt érintenek, főleg a 60 év feletti korosztályt.