A legtöbb anyuka talán nem is tudja, milyen élelmiszert mikortól szabad adni a gyerekeknek, ezért fordulhat elő az, hogy már alig pár hónaposan húst eszik a baba, pedig gyomra és belei még egyáltalán nem eléggé fejlettek ehhez.
Manapság egyre több táplálékallergiás gyerekkel találkoznak a szakemberek, ez pedig pontosan azért van, mert szüleik nem a megfelelő ételeket adták nekik.
Tehéntej. A leggyakoribb allergén, ugyanis az első hat hónapban a csecsemők emésztőrendszere még nem tud megbirkózni a tejfehérjével, ezért allergiás tünetek alakulhatnak ki. Ezért egyéves kor előtt semmiképpen ne adjunk a babának tiszta tejet, illetve olyan tápot, amely tartalmaz tehéntejfehérjét. A legjobb az lenne, ha az anyák legalább ennyi ideig tudnának szoptatni, mert akkor sokkal kisebb a tejallergia későbbi kialakulásának veszélye.
Szója. Aki allergiás a tehéntejre, az valószínűleg a szójára is az, ezért ha bármilyen tápot veszünk, azt is alaposan nézzük meg, mit is tartalmaz pontosan. Sajnos előfordulhat, hogy számos más élelmiszerhez hasonlóan ezeknek a csomagolásán sem lesz korrekt módon feltüntetve az, hogy szója felhasználásával készült.
Tojás. Csak kilenc-tíz hónapos kortól adjunk a babának tojást, de csak akkor, ha a családban nincsenek ételallergiások! Leggyakrabban nagyon nehéz eldönteni, hogy a fehérje vagy a sárgája okozza-e a bajt, de olyan tüneteket válthat ki, mint az ekcéma vagy a hörghurut.
Méz. A benne lévő pollenek miatt nagyon veszélyes a csecsemőknek mézet adni! Mézes tea helyett eleinte adjunk inkább forralt vizet, majd ásványvizet a babának, és akkor legalább a fogai sem romlanak! Csak másfél-kétéves kor után szabad mézet enniük!
Olajos magvak, eper, kivi, málna, mák, dió, mogyoró. Ezekre - például a mogyoróra - nagyon sokan allergiásak felnőttként is, ezért ne adjuk a csecsemőnek! A kivi fogyasztása egy arra érzékeny babánál kiválthat gyulladást a szájban, az ajkakon, valamint hányást is.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
A www.allergiainfo.hu felhasználásával
Sz.F.