Az egyik magyarázat szerint a kóla fogyasztása az egészséges italok (pl. tej, kalciummal dúsított gyümölcslevek) rovására történik, ezáltal egyszerűen ezek az emberek nem jutnak megfelelő mennyiségű D vitaminhoz és kalciumhoz. A másik lehetőség, hogy a kólában lévő koffein a felelős, ugyanis a koffein és a csontritkulás kapcsolata már eddig is ismert volt.
A harmadik lehetséges magyarázat a kóla egyik alapanyagára, a foszforsavra koncentrál. A szervezet a foszforsavat kálciummal próbálja kompenzálni. Amennyiben nem áll elegendő kálcium rendelkezésre, akkor a csontokban lévő kálciumot használja.
"A tej is tartalmaz foszforsavat, ám található benne kalcium és D vitamin is. A szénsavas italokban viszont a foszforsav mellett nem találjuk meg ezeket az anyagokat, így a túlzott fogyasztásuk csontritkuláshoz vezethet" - fejtette ki Dr. Primal Kaur, a philadelphiai Csontritkulás Központ Igazgatója.
Az alacsony kalcium szint csontritkuláshoz vezet, amely a csontok gyengülése révén emeli a törések kockázatát. A betegségben az amerikai lakosság több mint a fele (főleg a menopausa után lévő nők) érintett.
A 2500 ember bevonásával zajló vizsgálat eredményei alapján a heti 5 szénsavas üdítőt (melyből 4 kóla volt) fogyasztó nők csontsűrűsége a kortól, a kalcium és a D vitamin beviteltől függetlenül alacsonyabb volt. A koffeinmentes kóla esetében kisebb volt a hatás, viszont a cukormentes kólák ugyanakkora problémát okoztak, mint a hagyományos kólaízű italok. A férfiak körében nem találtak kapcsolatot a kólafogyasztás és a csontritkulás között.
"A mértékletesség nagyon fontos" - hívta fel a figyelmet Dr. Kaur - "nem kell teljesen száműzni ezekek az italokat, viszont érdemes a fogyasztásukat heti egy-két pohárra korlátozni." Emellett a megfelelő napi kalcium és D vitamin bevitele is elengedhetetlen. Az egyéni igények megállapítása érdekében érdemes a háziorvos véleményét kikérni. Azonban akiknek az étrendje kevesebb, mint 1000-1200 mg kálciumot tartalmaz szükséges lenne az ásványi anyag pótlása.
A közlemény az American Journal of Clinical Nutrition című lapban jelent meg
Forrás: www.medipress.hu