A megfelelő mennyiségű vitamin bevitele szervezetünkbe létfontosságú, mert a vitaminok gondoskodnak az anyagcsere-folyamataink zavartalanságáról, szabályozzák a szénhidrátok, a fehérjék és az ásványi anyagok felhasználását, ily módon hozzájárulnak a szükséges energia előállításához. A vitaminok nélkülözhetetlenek a sejtek, vértestek, csontok és fogak felépítéséhez, valamint erősítik az immunrendszert is, ami a téli időszakban a megfázás és influenzavírusok elleni védelem szempontjából különösen fontos.
A vitaminok legfőbb forrásai a nyers termények - vagyis a legfontosabb vitaminokra sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával tehetünk szert. Bő választék áll rendelkezésünkre, még a téli hónapokban is az alább felsoroltakból.
-C-vitamint legnagyobb mennyiségben a kivi, narancs, grépfrút, ananász, paprika, savanyú káposzta és hagyma tartalmaz
-B1 vitamin a narancsban, édesköményben és csaknem minden káposztafélében található
-B6 vitaminhoz banánból, savanyú káposztából, zellerből és paprikából juthatunk
-A vitamin, illetve elővitaminjának forrásai a sárgarépa, az aszalt sárgabarack, paradicsom, sárgadinnye, spenót (gyorsfagyasztott is!) és a saláta
-E vitamin a mogyoró-félékben, paprikában és a legtöbb káposztafélében fordul elő nagyobb mennyiségben
-Biotinhoz legkönnyebben alma, mogyoró, zöldborsó, bab és gomba fogyasztása révén juthatunk
F-K. M.