"Az olyan témák, mint a rákmegelőző diéta, a rák gyógyítása az utóbbi években fókuszba került, mivel felfedezték egypár zöldség és étrendkiegészítő jótékony hatását." - nyilatkozta Dr. Shivedra Singh, a Pittsburghi Orvostudományi Egyetem munkatársa. "Tudjuk, hogy bizonyos zöldségek rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, arra azonban, hogy ezt milyen mechanizmusok útján teszik, csak most kezdünk rájönni." - tette hozzá.
A tanulmány a káposztafélékben található izotiocianátok (ITC) csoportjába tartozó fitokemikáliákat vizsgálja. A kutatók azt találták, hogy a fenetil-ITC nagyon hatásosan lassítja a prosztatarák növekedését, ha napi szinten beépítjük a diétánkba.
A mostani kísérlet egy előző kutatásra épült, amelyben ugyanez a laboratórium humán prosztatarákkal beoltott egereket vizsgált. A 31 napig naponta kis mennyiségű fenetil-ITC-vel etetett egerek daganatának mérete kisebbre zsugorodott, ellentétben a kontroll csoport egereinek daganatával. Az új kísérletben a tudósok kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között fenetil-ITC-vel kezelt sejtekben a vegyület megakadályozza az angiogenezist, amely folyamat felelős az új véredények képződésért, így a daganat táplálásáért és növekedéséért.
Az angiogenezis az áttétképződés kulcstényezője. Az eredményeink bíztatónak tűnnek abból a szempontból, hogy a káposztafélékben található vegyületek lelassíthatják sőt fel is függeszthetik ezt a folyamatot.
Forrás: www.medipress.hu