Életforma.hu


Ribizlikrémleves galuskával

Ribizlikrémleves galuskával 

Szerintem a ribizli alulértékelt gyümölcs, talán azért, mert megtisztítása, a szárról való eltávoltása kicsit macerás. Adok egy jó tippet, próbáljátok villával lehúzni a szemeket a vékony kis szárakról, sokkal könnyebb úgy, mint kézzel csipegetni a szemeket.
Márti őrítően jó ribizlilevese habgaluskával

Márti őrítően jó ribizlilevese habgaluskával 

Savanykás, kellemes, igazi nyári ízvilág! Ezt jelenti nekem a ribizlileves. Kicsi koromban nem szerettem, mert a galuska hasonlított a madártejéhez, amit a mandulaműtét után látni se tudtam! Szegény anyukám pedig mennyit dolgozott érte! Változtak az idők, a galuskák, na meg én is.... Nem fogtok csalódni!  
Hideg habgaluskás ribizlileves

Hideg habgaluskás ribizlileves 

Gyerekkoromban imádtam a nagypapáék kertjében bóklászni. Boldogan csipegettem az apró piros szemeket órákon keresztül. Ők sövényt készítettek a ribizliből, nagymami leginkább szörpöt főzött nekünk. Csak később tudtam meg, hogy a ribizli Ázsiából érkezett hozzánk a XVII. században. Először kolostorok kertjét díszítette, majd rájöttek, hogy magas C-vitamin tartalma miatt kitűnően gyógyítja például a skorbutot. Van, ahol vadegresnek hívják. Kicsit macerás a szedése, de megéri!