Hisztamin intolerancia cikkek

Mit nem ehetnek a hisztamin intoleranciások húsvétkor?
Lassan elkezdjük összeállítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is tartsuk szem előtt, hogy hisztamin intolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.

5 dolog, amit ne ajándékozzon allergiás ismerősének
A legjobb szándékunk ellenére is kellemetlen perceket okozhatunk szeretteinknek, ha nem a megfelelő ajándékot választjuk az ünnepi alkalomra. Mivel az allergia ma már egyre több embert érint, nem árt, ha tisztában vagyunk a főbb allergénekkel. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosának tanácsai ebben segíthetnek.

Ajjaj! Fájhat a fejed a csokitól és a sajttól is!
Fejfájás több okból is jelentkezhet: az időjárási változások, a frontok következtében, a nyaki csigolyák elváltozása, az izmok merevsége, a kialvatlanság miatt, de a stressz is jól ismert hajlamosító tényező. Sokaknál a fájdalom megjelenése az étkezésekhez köthető, ezért érdemes megfigyelni, hogy mit fogyasztottunk a tünetek megjelenése előtt.

A csokiallergia tünetei
Az ünnepek alatt a szokásosnál több édességet, csokoládét fogyasztunk, főleg a gyerekek. Előfordul, hogy ilyenkor sokan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

Napi egy pohár bor jót tesz, de nem mindenkinek
Napjainkban egyre több kutatás igazolja a vörösbor rendszeres, mérsékelt fogyasztásának szív- és érrendszert védő hatását, ám hisztamin-intolerancia esetén emellett kellemetlen tünetek megjelenésével is számolnunk kell. De akkor mit igyanak ők?

Mit jelent a hisztamin intolerancia? Íme a tünetek!
Ha te is hisztamin intoleranciával küzdesz, akkor radikális étrendmódosításra van szükséged. A következő tippek segítenek kicsit jobban eligazodni.

Most már ezeket is olvashatod az élelmiszercímkéken!
December 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban. Nagy segítség az étel allergiások és étel intoleranciások számára.
Mitől vagyunk másnaposok?
Fejfájás, hányinger, kivörösödött, duzzadt arc, szívdobogás – a másnaposság tüneteivel ébredni nem a legkellemesebb, de sajnos, a legtöbbünk által ismert érzés. Viszont az már kevesünknek jut eszébe, hogy a görbe este utáni szokásos tüneteket azok is produkálhatják, akik feleannyit ittak, mint mi.

Sajt a borral jó, de felejthetetlen allergiás tüneteket okoz
Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél. A hisztamin intoleranciáról dr. Augusztinovicz Mónikát, a Budai Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész orvosát kérdeztük.