Életforma.hu


Ide kirándulj húsvétkor, ha el szeretnéd kerülni a tömeget

Ide kirándulj húsvétkor, ha el szeretnéd kerülni a tömeget 

Itt a kellemes tavaszi idő, mindenki vágyik a hosszú otthon töltött tél után a természetbe. Ajánlunk 5 úticélt, ami nem annyira köztudott és népszerű, így (talán) nem kell majd az embereket kerülgetned.
Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával

Szarvasgerinc céklákkal, édes burgonyával 

Bikavér, a legismertebb hazai borházasítások egyike. A kékfrankosalapú cuvée sokszínűsége miatt különlegesen alkalmas a karácsonyi fogások mellé. Az egri borok jellemzője az energikusság, az ásványosság, a mineralitás. A helyi Macok Bizstro séfje, Macsinka János csakis helyi alapanyagokból dolgozik, ezért is kulináris élmény nála kóstolni ehhez az ünnepi fogáshoz például a 2016-os Merengőt a St. Andrea Szőlőbirtokról, a Tóth Ferenc Pincészet 2017-es superiorját vagy a Juhász Testvérek 2017-es prémium selectionját. A séf 10-15 éve még nem gondolta volna, hogy ilyen sikere lesz konyhájának és gasztronómiai filozófiájának. Macsinka János ezért is bízik a hazai regionális konyha felemelkedésében, elismertségében.
Részeges szarvasom

Részeges szarvasom 

Felfedeztem a csőben a lyukat - ahogy azt mondani szokták. Én is, mint mindenki attól tart, ha vadhúst készít, az kiszárad. Ekkor jött a nagy felismerés, a római tál és a mikrohullámú sütő nagy találkozása! Bátran mondhatom, hogy ez a részeges erdei állat mindenkit levett a lábáról!
Szarvas és vaddisznó pörkölt tarhonyával

Szarvas és vaddisznó pörkölt tarhonyával 

Ez az, amikor tobzódhatunk az igazi, őszi vadízekben! A DoQ november minden csütörtökén 17 órakor vadételeket készít hókusz-pókuszok nélkül! Nem kell hozzá nagy tudomány, csak egy kis szeretet a vadhúsok iránt! A vadhúsok pedig megérdemlik, mert egészségesek, finomak. Ha ügyes vagy, olvad a szádban!    
Szilvamennyország Szarvason!

Szilvamennyország Szarvason! 

Délkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legkülönlegesebb gasztrokulturális fesztiválja a szilvaérés idején Szarvasra csábít. Az idei jubileumi szilvanapok szeptember 8-tól 10-ig várja a szilvás ételek kedvelőit, valamint azokat, akik szívesen töltenének el egy szórakoztató hétvégét a Körös parti kisvárosban. A háromnapos fesztivál a kulináris élvezeteken túl koncertekkel, kulturális és gyermek programokkal várja a látogatókat.

Csodaszarvasom Pápáról 

Ennek a receptnek az a pontos elnevezése, hogy hirtelen sült szarvas szelet hercegnő burgonyával és erdei gyümölcsraguval. Pápán, a Villa Classica séfje készített el nekem ezt az őszi különlegességet. Természetesen a konyhán nincs idő recepteket írogatni, de Bódi Tünde, aki mindezt tálalta, segített ebben is nekem! A most következő étekben az ősz minden íze ott lapul, és alig várja, hogy kibontsa magát a számban!       
Sörös vadulás - vadételek és sörpárjuk

Sörös vadulás - vadételek és sörpárjuk 

Megkezdődött az igazi vadászidény, ideje tehát kipróbálni kedvenc söreinket a legfinomabb vadételekkel. Az újonnan elérhető szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel és egy izgalmas sörpárosítással igazán kellemes meglepetéseket szerezhetünk családunknak vagy vendégeinknek. Sőt, ha nincs kedvünk főzőcskézni válasszunk vadat az étteremben és bátran rendeljünk mellé sört!
Egy kis különlegesség: szarvasbélszín mangolddal vajas tésztában

Egy kis különlegesség: szarvasbélszín mangolddal vajas tésztában 

Ne ijedjünk meg! Az eredeti recept ugyan szarvasbélszínről szól, de a különbséget egy kisebb marha vesepecsenye vagy a szarvasszűz között csak egy sokat próbált ínyenc fedezi föl. Aki meg még nem kóstolt szarvasbélszínt, az úgysem fogja emiatt kritizálni ezt a nagyon finom sültet, amelyet a vörös húsoktól idegenkedők akár sertés szűzpecsenyével is kipróbálhatnak.