Székely káposzta cikkek

Székely káposzta, a téli kedvenc
Itt a tél legnagyobb - és legegészségesebb - kedvence, a savanyú káposzta! Törekedjünk rá, hogy minél többet fogyasszunk belőle, főleg nyersen persze, mert segítségével nagyon hatékonyan vehetjük fel a harcot a téli megbetegedések ellen.

Székely káposzta, ahogyan Éva főzi
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyú káposzta főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.