>
Facebook hozzászólás

ÜNNEPVÁRÓ KIRÁNDULÁSOK

6 szuper úti tipp adventhez

Karácsony a keresztények második legnagyobb ünnepe, az apátságok területét ilyenkor különös áhítat tölti be. Alsó-Ausztriában nemcsak kastélyok és várak várnak, az apátságok is kitárják kapuikat, meghitt körítést adva az adventi hangulatnak. Nézzünk körül a vidám kavalkádban!

Melk, apátság, advent, Kép: sajtóanyag
Melk, apátság, advent, Kép: sajtóanyag

Van-e annál meghittebb, mint épp advent tájt felkeresni egy vallásos helyet. Ráadásul olyat, ahol több mint 900 éve, megszakítás nélkül, bencés szerzetesek gyakorolják vallásukat. A melki bencés apátság az UNESCO világörökség részeként a Wachau egyik leglátványosabb és legismertebb nevezetessége, mely majd 1000 éve  Alsó-Ausztria szellemi és kulturális jelképe. (Egy ici-pici ideig még határunk  is volt!) Úgy tartják, temploma az Alpoktól északra a legszebb, melyet barokk mesterek valaha építettek. Egyszerűen fenséges. Egyedülálló háttér, párját ritkító díszlet, kell-e ennél hangulatosabb helyszín advent idejére. Az alatta elterülő városkában évszázadok óta minden változatlan. A vásárosok a főtéren várják a látogatókat, az ünnepre gyerekprogramokkal, kulináris finomságokkal és koncertekkel kedveskednek. November 29. és december 22. között várnak minket is pénteken 16–20 óráig, szombaton 12–20 óráig, vasárnap 12–20 óráig.

Klosterneuburg, Kép: wikipedia
Klosterneuburg, Kép: wikipedia

A karácsonyi vásárlásból a klosterneuburgi apátság sem marad ki. A Béccsel szinte összenőtt városka 900 éve az Ágoston-rendi kanonokok otthona. Adventi vásáraikat évek óta a Binderstadl teremben rendezik meg, most is odavárják vendégeiket november 29-étől december 1-jéig pénteken és szombaton 15.00–20.00 óráig, vasárnap 10.00–20.00 óráig.

Göttweig, Kép: niederosterrich.at
Göttweig, Kép: niederosterrich.at

Göttweig azt jelenti: isten áldotta hely. Az apátság idén 30. alkalommal fogadja a vendégsereget, koncertekkel és gyerek programokkal kedveskednek november 30. és december 8. között, naponta 10–től 18 óráig.

Wachau télen, Kép: sajtóanyag
Wachau télen, Kép: sajtóanyag

Dürnstein – várrom a Duna feletta Wachau gyöngyszeme. A 15. századi Ágoston-rendi apátság kék temploma pedig maga a csoda. A bájos és felettébb hangulatos óváros felett, a szúrós hegyen, meredek sziklafalakkal övezett részen az egykor szebb napokat megélt vár romjaiba botlik a szem. Itt raboskodott hónapokon át Oroszlánszívű Richárd, angol király, mígnem hű szolgája, Blondel nevű dalnoka rá nem talált. A hűséges szolga örömmel vitte a hírt haza, így váltságdíj ellenében kiszabadulhatott uralkodója. A vár romjai az adventi vásárnak festői hétteret nyújtanak, a vásárosok pedig lent, az óvárosban álló palota belső udvarában várják a látogatókat és kínálják portékáikat december 7-től 22-éig minden hétvégén, szombat, vasárnap és ünnepnap 13.00-20.00 óra között.

Heiligenkreuz, Kép: wikimedia
Heiligenkreuz, Kép: wikimedia

Más megvilágításba kerül a dolgok rendje a heiligenkreuzi apátság adventi vásárába érkezve. A Bécsi-erdő rejtett kolostora teljes odaadással készül karácsonyra. 35 apátság és kolostor érkezik az ünnepi előkészületre, saját, különleges kézműves termékeiket mutatják be december 14-én, 9.00–18.00 óra között.

Graffengg, Kép: niederosterrich.at
Graffengg, Kép: niederosterrich.at

Idilli hangulat költözik az ember szívébe, ahogy felsejlik a grafeneggi kastély sziluettje. A komolyzenei fesztiváljáról híres-neves Grafenegg adventkor sem hagyja ki a koncerteket, többi között gazdag zenei kínálattal várja az ideérkező vendégeket. A Kremstől csupán 10 km-re fekvő csupa csipke, csupa báj, Tudor-stílusban épült neogótikus vár igazán impozáns helyszínül szolgál. Látogatható december 5-8. között reggel 10.00-től este 7-ig.

Pazar az ünnepi kínálat, csak választani kell. Ha lehet, szervezd úgy, hogy több vásárt is felkeresel! Ígérem, nem fogsz csalódni!

5+1 tipp a tökéletes karácsonyi menühöz

Karácsonyi asztal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak elég időt a főzésre, és teljesen kimerülve tálalják a végeredményt. Sztana Ferenc, a Zala Springs Golf Resort séfje ezúttal 5+1 tippel, valamint egy gondosan összeállított menüsorral segít megkönnyíteni a karácsonyi készülődést.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 164

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!