Facebook hozzászólás

7 óriási fröcsögős

Játszani a világ legjobb dolga! Barátokkal, gyerekekkel kikapcsolódni a tökéletes boldogás! Vizes programokkal a nyári melegben meg pláne hosszú órákra le tudod kötni a kisebbeket, hát még a nagyobbakat, hiszen nincs gyerek, aki ne szeretne valamilyen formában a vízzel játszani. A következőkben ehhez adunk ötleteket.

Gyerekek napszemüvegben, vízben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Vizes laboratórium

A legkisebbek is élvezni fogják ezt az elsőre egyszerűnek tűnő, ám remek képességfejlesztő játékot. A vizespalackok, edények és flakonok felnyitása, lezárása, emelgetése, és az egyikből a másikba öntögetés nemcsak remek szórakozást nyújt, de közben a finommotorikus képességeik fejlődnek – magyarázza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. A „laboratóriumhoz” nincs másra szükség, mint különböző, a lakásban használt, kiürült sampon, tusfürdő, ablaktisztító flakonra, használaton kívüli műanyag dobozokra – különböző méretben – jégkockatartóra, fecskendőre. Ezek egy részét töltsük meg, a folyadékokat színezzük például ételszínezékkel. A gyerekeknek nincs más dolguk, mint tetszés szerint egyikből a másikba töltögetni.

Kerti leves

A finommotorikus képességet is remekül fejleszti a „kerti leves” elkészítése. A gyerekeknek először a kertben található növényekből kell gyűjteniük pontosan annyit, amennyit a recept előír. (…Vagy rájuk is bízhatjuk, hogy a megadott lehetőségek közül ők válasszák ki a hozzávalókat.) Virágszirmok, fűszálak, levelek is szerepelhetnek az összetevők közt. Ezután mindent ollóval kell apróra vágniuk, majd merőkanalak segítségével összekeverni, kancsóból vizet önteni rá, amíg a leves az általuk kívánt formát el nem éri.

Úszófül és más hallatlan dolgok
A téli fülbetegségek főként a náthás-hurutos betegségek szövődményei, a nyári fülbajok okozója pedig döntően a víz, de kellemetlen szövődményeket okozhat a repülés, a koncertek, vagy akár a meleg is. Az ebben az időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet.

Gondozzuk a virágokat!

Ha épp semmilyen játék nincs kéznél, de szeretnénk valamivel lekötni a legkisebbeket is, akkor a legegyszerűbb, ha hagyjuk őket a kertben locsolni. A gyerekek lelkesednek az öntözésért, ezért ha erre lehetőséget kapnak, nagy örömmel fognak gondoskodni a kertben lévő növényekről. Ehhez nem kell más, mint egy kezükbe illő kanna, vagy ennek hiányában egy műanyag flakon és egy általuk is könnyen elérhető hely a vízvételre. Nagyobbak akár már locsolócső segítségével is gondoskodhatnak a „szomjas” növényekről.

Jégkorszaki lelet

Ez a játék némi előkészületet igényel. Előző nap tegyünk egy műanyag edénybe néhány játékot. (bármi megfelel, ami fagyasztható: például műanyag figurák, dínók, gombok, építőkockák). Öntsünk rá vizet, majd tegyük a fagyasztóba. Másnap vegyük elő a fagyott tömböt, tegyük egy nagyobb edélybe, ahol a kis régészek „kiáshatják” a leleteket. Ehhez használhatnak durva szemcsés fürdősót, meleg vízzel töltött fecskendőt, kis lapátot. A lényeg, hogy addig kell olvasztaniuk a jégtömböt, amíg az összes „jégkorszaki lelet” elő nem kerül.

Szerepjátékok a kertben

A gyerekek szeretik a szerepjátékokat, érdemes erre is kihasználnunk a jó időt. Egy nagyobb műanyag edényben készítsünk mosóvizet, szedjünk össze kinőtt zoknikat, vagy kisméretű, például az oviban kéztörlőnek használt törülközőket. A gyerekek átmossák kézzel, kicsavarják, majd az általuk elérhető magasságban elhelyezett szárító kötélre terítik, csipesszel. A babáikat is megfürdethetik a kertben egy lavórban babafürdetővel, vagy a kisautókat, dömpereket, kismotorokat is lemoshatják a kerti „autómosóban”.

Anya, belement valami a fülembe
Kisfiú nyáron, a fűben, Kép pixabay
Kép pixabay

Mindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

Fessünk vízzel!

Egyáltalán nem jár kosszal, a gyerekek mégis élvezik és remek gyakorlás, aminek hasznát vehetik, ha valóban színes festékekkel dolgoznak majd az óvodában, iskolában. Nem kell hozzá más, mint egy nagyobb méretű festékes ecset és egy kisvödörben víz. A gyerekek a kerítést vagy a ház falát fogják „lefesteni” vízzel, de tetszés szerint mintákat is festhetnek rá. Ha szeretnénk fényképen megörökíteni az alkotásokat, igyekeznünk kell, mert a nagy melegben gyorsan el fognak tűnni.

„Mini-világok” a kertben

Kisgyerekek séta közben előszeretettel gyűjtenek kavicsokat. Ha nálunk is akad a házban néhány ilyen szuvenír, akkor most végre igazán hasznát is vehetjük. Ha lemossuk őket, száradás után kifestve a lakás díszei lehetnek. A kifestett apró kavicsokat például parafatáblára ragasztva képeket is készíthetünk. De a rendelkezésre álló kavicsok, kisebb kövek számától függően kisebb-nagyobb vizes játszótereket is berendezhetünk. Tegyük a köveket egy műanyag doboz aljára, tetszés szerint elhelyezve kialakíthatunk kisebb szigeteket is, melyeket a játéktól függően dínókkal, műanyag vízi állatokkal, fürdőző babákkal, vagy hajókkal, búvárokkal is benépesíthetünk. Az edényt töltsük fel tetszőleges mennyiségű vízzel – ezt akár egy kis ételfestékkel kékre is színezhetjük – majd kezdődhet a játék.

(Forrás: jatekliget.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!