>
Facebook hozzászólás

Elképesztő! Ha büfizik a gyereked, akár börtönbe is kerülhetsz!

Van, ahol korlátozzák a hóember magasságát, a nyalókázást vagy a téli fürdés lehetőségét. Megint máshol a rágógumizás a tiltott, és a gyerek előtti káromkodás. Hihetetlen, hogy a világ egyes országaiban milyen megdöbbentő jogszabályok születnek a gyerekekkel kapcsolatban. Mi a helyzet itthon?

Montana egyik települése, Kalispell arról híres, hogy a gyerekek csak orvosi ajánlás birtokában vásárolhatnak nyalókát. Kisváros, legyinthetnénk, ha nem tudnánk, hogy Washingtonban is tilos a nyalókázás, ismeretlen okokból.

A törvények gyakran a gyerek ellen is szólnak – Kép: Pixabay

A törvények azonban nem csak a gyerekeket korlátozhatják. Az USA egyes településein ugyanis a szülők nem tilthatják meg gyermeküknek, hogy játékosan átugrálják a pocsolyákat. Fontos lépés ez a gyermekjogok terén, ám sajnos akadnak ellenpéldák is, ahol a szigorúság az úr.
Mesquitben például az is törvénybe ütközik, ha a valaki „szokatlan” módon vágatja le gyermeke haját. A szigorúság másutt is jelen van. Minnesota Blue Earth nevű településén például szülői felügyelet nélkül 12 éves kor alatt törvénytelen telefonálni. De ez még semmi, hiszen Tennessee államban a gyerekeknek vasárnap engedély nélkül még játszani sem szabad

Tennessee államban húsvét vasárnapján a szülők még arra sem kötelezhetik a gyermekeiket, hogy felszedjék a szemetet az országútról. Jogszabályba ütközik az is, ha valaki azzal fenyegeti gyermekét, hogy a borbély „levágja a fülét, ha valami rosszat csinál”, legalábbis Indiana Államban. A gyerekek védelmében a megfélemlítés korlátozása vagy tiltása nem ritka más helyeken sem, például Missouri államban is törvénysértő ez a cselekedet.

Furcsa törvény született Nyugat-Virginia államban is. Babakocsikban nem szállítható más, csak kisbaba. Vajon mi vezethetett e fontos törvény megalkotására?

Mit okoz a gyerekben a családi perpatvar?
Jelentkezzen az a család, amelynél soha egy hangos szó nem hangzott el, egy hevesebb vita sem fordult még elő! A probléma inkább azoknál van, akik csak ordibálva tudnak egymással kommunikálni. Vagy titkolják a konfliktusokat. Vajon hogyan éli meg ezt a gyerek? Károsodik tőle? Agresszív lesz? Szorongani fog? Vagy egyik sem?

Alaszkában foglalták törvénybe azt a szabályt, hogy a gyerekek az iskolaudvaron nem építhetnek olyan hóembert, melynek magassága nagyobb, mint az övéké – írja az ugyvedipraxis.hu. A hideg idő beköszöntével a fürdést is korlátozzák: Landerben, Wyoming államban a felnőtteknek csak havonta egyszer szabad fürdeni, mikor bejön a hideg idő, a gyerekek pedig egész télen nem fürödhetnek.

2002-ig volt érvényben az a törvény Michigan államban, amely szerint nők és gyerekek előtt nem lehetett káromkodni. Sajnos, ma már ez a törvény nem él, ellentétben azzal a fontos jogszabállyal, amely kimondja, ha egy gyermek a templomban böfögne, akkor a szüleit azonnal le kell tartóztatni.

Görögországban tiltottak az elektronikus játékok, ezt először 2002-ben vezették be a nyilvános helyeken, majd később mindenhol tiltottá váltak. A jogalkotók szerint nem lehet világosan megkülönböztetni a szerencsejátékokat az ártatlan játékoktól.

Szingapúrban tilos a rágógumizás, míg Bangladesben a 15 évesnél idősebb gyerekek könnyen a börtönbe kerülhetnek, ha csalnak a záróvizsgájukon. A bangladesi kormány nagy erőkkel lép fel a csalások ellen, és ezért kampányokat is folytat a nyomtatott és elektronikus médiában.

És mi a helyzet Magyarországon? Nálunk is vannak furcsa törvények, helyi rendeletek, de ezeket már annyira megszoktuk, hogy észre sem vesszük őket. Ózdon például korlátozzák a tartható kutyák számát, lakásban csak egy, míg kertes családi házban maximum két kutya tartható. 12 éves kor fölött nem lehet a járdán kerékpározni, de aki még nem töltötte be a 12. életévét, az csak ott tekerhet. A szülők még a saját gyerekeik leveleit sem bonthatják fel, hiszen ez a levéltitok megsértésének bizonyul, és vétségnek számít.

Hogyan hatnak a babára a tévé és a digitális kütyük?
Vannak szülők, akik kisiskolás korig minden digitális készüléktől távol tartják a gyermekeiket, ám vannak olyan totyogósok is, akik már most ügyesen játszanak anya mobiltelefonján vagy a laptopon. Most akkor káros vagy hasznos ez? Engedjük, vagy ne? Ennek jártunk utána!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!