Facebook hozzászólás

Hasfájás kisgyermekkorban: gyümölcs is okozhatja?

A gyümölcsök fogyasztása után fellépő kellemetlen tünetek, mint a puffadás vagy hasfájás fruktóz érzékenység tünete is lehet, mely már gyermekkorban, a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet.

Két betegség, hasonló tünetek
A gyümölcsök fogyasztása miatt jelentkező hasi tüneteket valójában nem allergia, hanem felszívódási zavar, vagy intolerancia okozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Két különböző problémáról van szó, melyek közül mindkettő megjelenhet már gyermekkorban, de a fruktóz felszívódási zavar jóval gyakrabban fordul elő, mint a fruktóz intolerancia. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, hasfájás, hasmenés, görcsök, fokozott bélmozgás, puffadás miatt fordulnak orvoshoz az érintettek, a vizsgálatok során és az egyéb tünetek alapján lehet meghatározni, hogy esetükben pontosan melyik eltérés áll fenn.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Fruktóz problémák gyermekeknél
Mindkét betegség tünetei általában fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők először. A fruktóz intolerancia egy örökletes betegség, esetében a májban lévő egyik enzim, afruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim nem termelődik. Fruktóz felszívódási zavar esetén pedig a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöttek-e létre, emiatt a beteg szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, ez okozza a tünetek megjelenését.

Kivizsgálás
A fruktóz felszívódás zavarát H2 kilégzéses terhelési teszttel határozhatjuk meg. A hidrogén kilégzéses teszt előtt nem szabad fogat mosni, rágót vagy mentolos cukrot enni. A vizsgálathoz használt egy pohár folyadék (vízben oldott 75 g vagy fruktóz) elfogyasztását követően 30 percenként a vizsgálathoz használt műszerbe kell a betegnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 120 és 180 perc.

Adhatunk-e a 6 hónapos babának lecsót?
Szezonja van a lecsónak, tele a kert cukkinivel, zöldbabbal és minden nyári finomsággal, melyekből sokfélét főzünk is nagy lelkesen. A kérdés az, hogy ezekből mikor, mit adhatunk a babának?

Időszakos vagy végleges diéta
Fruktóz felszívódási zavar esetén a terápia mindig egyénre szabott, a diéta időtartama a kiváltó okon múlik: attól is függ, a panaszok mi miatt jöttek-e létre. Ami magas fruktóz tartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az asztalt gyümölcsök és mazsola mellett az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő. Fruktóz intolerancia esetén egész életen át tartó, nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendre van szükség, hogy a súlyos tünetek ne alakuljanak ki.

Súlyos szövődmények
Ha a gyermek visszatérő hasfájásra panaszkodik, gyakori hasmenés jelentkezik nála, érdemes megfigyelni, hogy a tünetek összefüggnek-e a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztásával. Ha felmerül a gyanú, hogy a panaszokat a fruktóz okozza, fontos, hogy ezeket mellőzzük az étrendből, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet. Fruktóz intolerancia esetén is fontos a mielőbbi kivizsgálás, mert a hasi panaszok mellett a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően fellépő vércukor szint esést, hasmenést, görcsöket is okozhat. Gyermekeknél figyelmeztető jel lehet még a növekedés elmaradása is. Kezeletlen esetben, a későbbiekben májmegnagyobbodás és annak kóros szöveti átépülése (cirózis) is létrejöhet.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Futószalagon jönnek a frontok!

Szinte egyetlen napunk sincs pihenni! Az elmúlt időszakban, és még ennek a hétnek az első felében is egymást érik a…

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…
1 / 1 504

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 158

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!