Facebook hozzászólás

Így neveljünk boldog és türelmes gyereket

Az egytől öt éves korig terjedő időszak nagy érzelmi kihívások elé állítja a szülőket, és sok-sok nevelési kérdést vet fel. Ahhoz, hogy jól nevelt, türelmes gyerekünk legyen, nekünk is meg kell tanulnunk kisgyermeknyelven beszélni.

A szülők gyakran úgy beszélnek a kisgyerekekkel, mintha ők kisméretű felnőttek lennének. Ebből viszont elég sok gond adódik Dr. Harvey Karp, a nagysikerű gyermeknevelési tanácsadó, kutató-gyermekorvos szerint.
A legboldogabb baba
című első kötetében már megszokott módon a kisgyermekek nevelésével kapcsolatban is érdekes alapgondolatra fűzi fel tanácsait második könyvében.

A legboldogabb kisgyermek kiindulópontja, hogy Harvey Karp meglátása szerint a kisgyermekek olyanok, mint az ősemberek, kezdetlegesen mozognak és cselekszenek és ez igaz a beszédükre is. Éppen ezért ha bonyolult, hosszú körmondatokban beszélünk hozzájuk, amikor éppen fel vannak zaklatva, ellentétes hatást érhetünk el, és csak fokozzuk frusztrációjukat.
Azt is mindig érdemes figyelembe venni, hogy a kisgyermekek agyában még az érzelmekért felelős jobb agyfélteke működik hangsúlyosabban és még magasabb fokozatba vált egy kiélezett helyzetben. Ez azt eredményezi, hogy a bal agyfélteke, ami a racionális döntésekért felelős, szinte teljesen elnémul. Ilyenkor csak úgy érhetjük el, hogy figyeljen ránk a gyerekünk, ha az ő nyelvén kezdünk el beszélni vele, vagyis egyszerű, pár szavas mondatokat használunk, sok ismétléssel. Természetesen ezzel még nem oldottuk meg a különböző nevelési helyzeteket, hanem ahhoz kaptunk kulcsot, hogy egyáltalán esélyünk legyen elkezdeni a kommunikációt.

Dr. Harvey Karp a kis vadember és kisgyermeknyelv elméletén túl a gyorséttermi szabályt is felveszi a nevelési eszköztárba, mely azon alapul, hogy legelső lépésként vissza kell tükröznünk a gyermekünk érzéseit. Csak ha látja, hogy értjük, min megy keresztül, akkor tudunk udvarias diplomataként továbblépni a gyakran kompromisszumos megoldás felé. Ha ezt ötvözzük a kisgyermeknyelvvel, már nagy eséllyel rövidre zártunk egy komolyabb hisztit.

Mindezen túl számos további lehetősége van a szülőknek a harmonikusabb együttlét és a gyermekek érzelmi táplálásának megteremtésére, és Karp doktor sok használható fegyelmezési javaslatot is kínál. Részletes útmutatót ad az általa zöldlámpásnak, sárga lámpásnak és piros lámpásnak nevezett viselkedések kezelésére, melyek könnyen beépíthetők a nevelési eszköztárba.

Az általa írt második könyv, A legboldogabb kisgyermek már magyar nyelven is kapható.

5 nevelési helyzet, amikor csak a humor segít!
Vannak helyzetek, amikor a görcsös megoldáskeresés kudarcba fullad, a gyerek érzi a feszültséget, makacsul ellenáll, minden praktikánk hatástalan. Ilyenkor csak az lehet nyerő, ha humorral, nevetéssel próbálunk úrrá lenni a helyzeten. Például így!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 141

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!