Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel tojást
Kevés olyan étel van, amiről annyit beszélnénk, mint a tojásról.
Évtizedek óta billeg a tojás egészségügyi hatásaival kapcsolatos mérleg, egyszer az egyik, másszor az ellenkező irányba. Az éppen uralkodó elképzelések szerint volt már a koleszterinre veszélyes, az allergia egyik leggyakoribb kiváltója, de éppígy egy igazi vitaminbomba, valóságos csodaétel is. Akadnak valóságos rajongói, másokat a gondolatától is kiver a víz. Jelenleg az egyik legegyszerűbben beszerezhető, legfenntarthatóbb fehérjeforrásként tartják számon, aminek alapját tudományosan alátámasztott, bizonyított kutatások adják – de elég csak úgy gondolnunk rá, hogy összetevőit tekintve nem sok versenytársa akad.
Egyszerű, de nagyszerű ételről van szó, aminek elkészítése azoknak sem okoz gondot, akik nem járatosak a sütés és főzés világában. A tojás másik legnagyobb erénye, hogy a legtöbbek számára viszonylag könnyedén hozzáférhető, megfizethető áron elérhető fehérje-, energia- és vitaminforrás. Így, ha ebből naponta 1-3 darabot fogyasztunk, az a testünkre nézve is változásokat eredményez, mégpedig többet is. Hogy mik ezek a változások?
Serkenti a memóriát (is)
A kolin, más néven B8-vitamin több jótékony hatással is rendelkezik. Egyebek mellett megakadályozza a májban a zsír lerakódását, segít a koleszterinszint szinten tartásában, de hatással van az idegrendszerre is. A stressz kezelésében is pozitív eredményeket ér el, ahogy a koncentrációt is elősegíti, illetve a memóriát is javítja. Összevetve tehát jótékony hatással van az agyműködésre, de az utódok fejlődésére is pozitív befolyással bír. A tojásban nem csak a B8-, hanem a B2-, a B6- és a B12-vitamin is megtalálható, amik az anyagcserét serkentik, miközben védik a májat, valamint elősegítik, hogy a bőr és a haj is egészséges legyen.
Tojással az éles látásért!
A tojás magas lutein tartalma miatt hozzájárul a szemlencse és a retina megóvásához az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben. Ez a tojássárgájában megtalálható karotonoid segít megőrizni a szem egészségét, késleltetni annak öregedését.
Segít fogyni miközben táplál
Ma már rég túl vagyunk azokon a képzeteken, amik szerint a fogyókúra csakis önsanyargatással, napi három levél káposzta elfogyasztásával megvalósítható. A magasabb proteintartalmú ételekkel egyszerűbb koplalás nélkül, de kisebb mennyiségeket fogyasztani úgy, hogy közben nem éhezünk, illetve a szervezetünket is ellátjuk a szükséges ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A sportoláskor is hasznát vesszük majd, hiszen mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amivel az izmok építése, illetve az immunrendszer megfelelő működése biztosítható.
Védelem a csontoknak
A tojás egy természetes forrása a D-vitaminnak, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára az egészséges csontok és fogak fenntartásához. Mindeközben a gyulladáscsökkentő hatás, valamint a kalcium felszívódásának elősegítése is olyan tulajdonságok, amikről nem szabad megfeledkezni. A kifli.hu kínálatában találunk mélyalmos, szabadtartású és ökológiai tyúktojásokat is, ha szeretnénk megtapasztalni az előbbiekben felsorolt pozitív tulajdonságokat a saját bőrünkön is.
Hozzászólás zárolva.