Ne menjünk el szó nélkül az ételintolerancia mellett!
Ne menjünk el szó nélkül az ételintolerancia mellett!
Az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltoztak az emberek étkezési szokásai. Azzal, hogy a világ felgyorsult, az ételeinket is minél gyorsabban szeretnénk elkészíteni és elfogyasztani. A boltok polcai tele vannak előre feldolgozott élelmiszerekkel, a fagyasztók pedig roskadoznak az előkészített mirelit alatt.
A rohanó életmód következményei
Azért, hogy az előre csomagolt ételek sokáig eltarthatóak legyenek, számos mesterséges anyagot használnak fel az elkészítésükhöz. Azonban nem csak tartósnak, de étvágygerjesztőnek, gusztusosnak is kell maradniuk, aminek érdekében szintén szintetikus adalékokat alkalmaznak. Ezeknek az elfogyasztott anyagoknak, és a szinte rágás nélküli, sietős táplálkozásnak köszönhetően népbetegséggé vált az ételintolerancia.
Az intolerancia nem allergia
A köznyelv előszeretettel keveri össze ezt a két fogalmat, azonban tévesen. Az ételallergia fennállásakor a test azonnali, túlzott immunreakcióval válaszol, ha allergén élelmiszerrel találkozik. Ez sokszor heveny reakció, amely duzzadással, a légutak elzáródásával is járhat. Ez az anafilaxiás sokk, amely az allergiás személy életébe is kerülhet. Ez a kórkép jóval ritkábban fordul elő, mint az ételintolerancia, és az allergiásokat egy életen át elkíséri.
Az intolerancia ugyanis majdnem az emberek felénél jelentkezik. Ebben az esetben az elfogyasztott étel krónikus panaszokat okozhat. Ezek lehetnek emésztési tünetek, mint a puffadás, a hasmenés, hasi görcsök. Megjelenhetnek bőrtünetek is, ekcéma, kiütések, viszketés formájában. Azonban olyan panaszok is fennállhatnak, amelyekről nem gondolnánk, hogy kapcsolatban állnak az elfogyasztott ételekkel. Ilyen az orrmelléküregek krónikus gyulladása, az arcüreg- vagy a homloküreg-gyulladás.
Miért alakul ki az ételintolerancia?
Amellett, hogy a táplálkozási szokásaink globálisan negatív irányba változtak, egyéni tényezők is okozhatnak intoleranciát. Általában ha valamilyen élelmiszerből huzamosabb időn át túl sokat fogyasztunk, észlelhetjük magunkon az ételintolerancia tüneteit. Ezek a tünetek általában nem önállóan, hanem több panasz együtteseként jelentkeznek. A jó hír azonban, hogy ha a panaszt okozó élelmiszert kivonjuk az étrendünkből, a tüneteket megszüntethetjük.
Mely ételek okoznak intoleranciát?
Ahhoz, hogy megszüntethessük a panaszainkat, tudnunk kell, mely élelmiszerek fogyasztása okozza őket. Ma már sok helyen elérhetőek az ételintolerancia-tesztek, amelyek egyik fajtája 46 élelmiszerre vizsgálja a vérünket. Azonban bizonyos tesztek akár 226 élelmiszert is szűrhetnek a mintából. Ezek az alapélemiszerek mellett a különböző alapanyagok, fűszerek is lehetnek.
Érdemes utánajárni a panaszainknak, ha rányomják bélyegüket a mindennapjainkra. Egy egyszerű vérvétel megmutatja, mely ételeket kell elhagynunk, ezáltal rövid időn belül jelentősen javulhat életminőségünk.
Hozzászólás zárolva.