Facebook hozzászólás
178

Tippek az ízletes házi hamburgerhez

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne szeretné a hamburgert. Ő a gyorsételek koronázatlan királya, egy igazi jolly joker, amely mindig jól jön, ha gyorsan szükségünk van néhány finom falatra, és nem szeretnénk főtt ételt, ám mégis többre vágyunk egy sima szendvicsnél. 

Manapság azonban egyre inkább hódít a tudatos étkezés, amely a hamburgert egyenesen a sátán földi helytartójaként állítja be. Bár valóban van valami bizarr az ismert gyorsétteremláncok “soha meg nem romló” burgerében, de szerencsére kaphatóak valódi kézműves burgerek is, amik igazi ínyencségnek számítanak. Természetesen ezeknek az ára is igen magas, így kevesek engedhetik meg gyakran maguknak. 

Bár a hétköznapokban könnyedén megoldható az étkezés egy Interfoodtól rendelt ínycsiklandó ebéd formájában, ha azonban hétvégén egy kicsit több szabadidőnk van, akkor próbálkozzunk meg az otthoni hamburgerkészítéssel!

A hamburger lelke: a húspogácsa

A legtöbb sarki büfében kapható burger ezen a ponton vérzik el, ugyanis az előre csomagolt mirelit húspogácsa minden, csak nem ízletes. Sokkal jobban járunk, ha mi magunk készítjük el. Ehhez használjunk jó minőségű marhahúst. El a kezekkel az előre összeállított, hangzatos nevű fűszerkeverékektől! Ha szeretnénk megőrizni a marha jellegzetes ízét, akkor nem lesz másra szükségünk, mint sóra és borsra. 

Ezt ízlést szerint belegyúrhatjuk a húsba, vagy sütés közben megszórhatjuk vele. Próbáljuk ki mindkét módszert. A hús összeállításához eredetileg marhafaggyút használtak, ha ezt azonban bizarrnak tartjuk, akkor nyugodtan helyettesítsük tojással vagy kockázott baconnel. A sütés során ügyeljünk arra, hogy a hús kívül ropogós, belül pedig szaftos legyen. 

Ízesítsünk szabadon!

A hús bár a legfontosabb, de közel sem az egyetlen eleme a hamburgernek. Szükségünk lesz még sajtra is, amely lehet trappista, füstölt, cheddar… amit csak szeretnénk. Ezenkívül pedig jöhetnek a zöldségek! Velük lesz egy hamburger igazán egyedi, hiszen rengetegféle variáció akad, és mindenki egy kicsit másképp szereti.

Egyeseknek elég egy salátalevél és néhány karika uborka. Mások pedig azt szeretik, amikor a burgerük teli van finomabbnál finomabb zöldségek elegyével. Paradicsom, lilahagyma, káposzta, gomba, savanyú uborka, rukkola, zöldhagyma, kukorica… A lehetőségeknek csak a fantázia (és a hűtőszekrény tartalma) szab határt!

Természetesen nem feledkezhetünk meg a szószokról sem: nincs hamburger ketchup, mustár, majonéz vagy BBQ szósz nélkül. Kinek-kinek az egyéni ízlése szerint.

Hol marad a buci?

Bizony, hiába van húspogácsánk és zöldségünk, amíg mindezeket nem pakoljuk be egy buciba, addig nem beszélhetünk hamburgerről. Ha járatosak vagyunk a sütésben, akkor elkészíthetjük otthon is, de a jó minőségű előrecsomagolt változattal sincs semmi gond. Félbevágás után pirítsuk meg egy kicsit őket serpenyőben, a vágott oldalukkal lefelé – így lesz meleg és ropogós. 



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!