Facebook hozzászólás
811

SZUNDÍTANI ÉR!

2020 az Alvás Éve: az alvás a legolcsóbb gyógyszer

Aludni mindenki szeret – illetve sokan csak szeretnének, de nem tudnak. Mások pedig inkább kitolják az ébrenlétet, hogy minél többet ’élhessenek’. Az Alvás hete program segít abban, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt.

 

A napközbeni alvás serkentő hatású Fotó: Pexels
A napközbeni alvás serkentő hatású Fotó: Pexels

 

Mivel segíthetjük az alvást?

Triviális dolgokkal, amiket rendszeresen megszegünk.

  • Hogy például ne együnk sokat, ne együnk nehezet lefekvés előtt, mert akkor a szervezetünk nem az alvásra fog fókuszálni, hanem az emésztésre.
  • Ne igyunk! A napi ajánlott folyadék fogyasztásunkat ne este próbáljuk pótolni, mert a vese beindul és egész éjjel kijárkálunk pisilni. És bár sokan szeretik azzal védeni a borozgatást, hogy jobban alszanak tőle, a tézis csak az álmosításra igaz, ám, ahogy az alkohol kábító hatása szűnik, a test összezavarodik és rossz álmokkal, megébredésekkel jelez.
  • Aztán itt van a sport. Futunk egyet este. Akkor nincs is baj, ha ezt legalább 3-4 órával lefekvés előtt tesszük, mert ennyi idő kell, hogy az adrenalin szintünk visszaálljon normálisba, de ha közelebb van az alváshoz, nyugtalanul forgolódunk majd.
    Ne kütyüzzünk! Lefekvés után ne menjen a tévé, ne használjuk a telefont! Legjobb, ha olvasunk (nem e-book formában), vagy gondolatban kielemezzük a napunkat, végigvesszük a másnapi feladatainkat,
  • esetleg csak úgy ábrándozunk – vagy persze egy jót szeretkezünk!
  • A világosság/sötétség is komolyan befolyásolja az alvás minőségét! Ha tehetjük, minden elektronikai eszközt zárjunk ki a hálóból, mert még egy digitális óra fénye is zavaró lehet.
  • Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre is, ami 16 és 19 fok között ideális. Ezt keveseknek sikerül tartani, általában fázósak vagyunk az ágyban, pedig testünknek jót teszünk vele, kiváltképp, ha nyitott ablaknál alszunk.

Az alvás fogyaszt?

Igen! Viccesen azt is mondhatjuk, hogy már csak azért is, mert addig se eszünk. De van ennél tudományosabb magyarázat is. Aki rosszul alszik, annak lelassul az anyagcseréje, így kevesebb kalóriát éget el, illetve csökken a leptin-szintje, amivel egy időben nő a ghrelin- szint és ez  farkaséhséget okoz. Akár inzulinrezisztencia is kialakulhat, ha nem jól és/vagy nem eleget alszunk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!