Facebook hozzászólás
1 082

EGÉSZSÉGEDÉRT

5 étel, amit minden nőnek rendszeresen kéne ennie

Még mindig tart a koronavírus miatti bezártság időszaka, így most különösen oda kell figyelni arra, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek nem csak finomak, hanem ténylegesen jót is tesznek az egészségünkért. 5 olyan élelmiszer-tipp, amelyekért garantáltan hálás lesz a szervezeted.

Zsíros halak – lazac, szardínia, makréla

Az Omega-3 zsírsavak áldásos hatásairól regényeket lehetne írni, ezek a halfajták a DHA és EPA savakat tartalmazzák (ezek az omega-3 zsírsavak olyan fajtái, amelyeket a szervezetünk csak kis mennyiségben tud előállítani).  Az ilyen halak fogyasztása nemcsak a sejtmembránok egészségének megőrzésében segít, hanem olyan egészségügyi problémák megelőzésében is, mint például a szívbetegség, a stroke, és a magas vérnyomás.

Ugyan több más élelmiszer, például a dió is tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, egyes szakértők szerint az emberi test igazán csak a DHA és EPA formákat tudja hasznosítani – azaz azokat a típusokat, amelyekben ezek a halak bővelkednek.

Egyél lazacot!
A lazac nem csak finom, de egészséges is. Próbáld ki! (Fotó: Pixabay)

 

Babfélék

A babfélék alacsony zsírtartalmuk mellett sok fehérjével és rosttal büszkélkednek, ráadásul egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztásuk segít a szívbetegségek és a mellrák kialakulásának megakadályozásában, valamint a női hormonszint stabilizálásában is.

Az International Journal of Cancer tanulmányában arra jutott, hogy a babféléknek (különösen a lencsének) vannak mellrák-megelőző hatásai, míg egy másik kutatócsoport összefüggést talált az ilyen növények fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között.

Nagy a választék a babfélék közt
Az egészséged nem babra megy! (Fotó: Pixabay)

 

Paradicsom (és más piros gyümölcsök)

A vörösen pompázó gyümölcsök közös pontja a likopin, egy karotid vegyület, amely a piros színért felelős. Prosztatarák megelőzési hatásait már sokszor hangoztatták, ám az már kevésbé ismert, hogy a női egészségmegőrzésben is komoly szerepet kaphat.

Több kutatás is arra jutott, hogy a likopin hatékony lehet a mellrák és szívbetegségek kialakulásának megőrzésében, ráadásul a bőrt is ellenállóbbá teheti a káros napsugarakkal szemben.

Paradicsom
Hogy a paradicsomban érezd magad! (Fotó: Pixabay)

 

Áfonya, eper, málna, ribizli

A felsorolt gyümölcsök antociánokat tartalmaznak. A jellegzetes színezetért felelős fényvédő pigmentek természetes napfényvédő hatással rendelkeznek, és egyes kutatások szerint a sejtgyógyulást is elősegítik, valamint a mellrák és bélrák megelőzésében is szerepet játszhatnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!