Facebook hozzászólás
383

ELŐZD MEG A NAGY MEGLEPETÉST

5 tipp az ünneprontó tünetek megelőzésére

Végre összegyűlik a család, az ünnepi vacsorák, ebédek sorában bizony gyakran feladjuk azokat az egészséges táplálkozásra vonatkozó elveket, amelyeket általában az év többi napján követünk. Egy-egy jó hangulatú vendégség közben pedig előfordul, hogy felöntünk a garatra. Dr. Sebő Zsuzsa homeopata orvos elárulja, mit tehetünk azért, hogy a felelőtlen itókázás kellemetlen következményein enyhítsünk.

Ugyan, mi már hetek óta készülünk az ünnepekre, de emésztőszerv-rendszerünk csak az elfogyasztott ételek mennyisége és tartalma alapján értesül arról, hogy „ünnep” van, ez viszont a máj, a gyomor, és az epe számára sokkal inkább teljes felkészültséget, „csúcsra járatást” jelent. Magyarázza a szakértő, aki azt is tudja: szerveink nem is könnyen birkóznak meg a megnövekedett feladattal, és jönnek az ünneprontó tünetek: puffadás, hányinger, esetleg hányás, hasi görcsök, hasmenés és egyéb emésztőrendszeri tünetek. Lássuk, hogyan tudjuk ezt megelőzni, illetve mit tehetünk, ha más megvan a baj?

Telítettseg, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Mi kerüljön az ünnepi asztalra?

 

A karácsony és a szilveszter számos öröm mellett lakomákkal is kényeztet bennünket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy a túlzott mennyiség- és fűszerezés, veszélyeket is rejt. Már a nyersanyag vásárlásánál gondoljunk a kalóriákra, keressük a zsírszegényebb húsokat, tejtermékeket, a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonatermékeket. Az ételek elkészítésénél a korszerűbb konyhatechnológiai eljárásokat (párolás, grillezés, alufóliában sütés stb.) részesítsük előnyben. A húsokhoz köretként barnarizst, párolt zöldséget, gyümölcsöket kínáljunk. Ízesítésre a tejföl helyett válasszuk a jóval alacsonyabb zsírtartalmú natúr joghurtot. Szokatlan ételek fogyasztása után az úgynevezett Arsenicum-album alapanyagú szer jelenthet megoldást. Fontos a mértékletesség, azaz a mindent lehet, de csak mértékkel.

Tuti ellenszer a másnaposságra

Pityókés, szédülő ember, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Előfordul néha egyesekkel, különösen az év végi bulik és szilveszter idején, hogy valaki kirúg a hámból, és a kelleténél több alkoholt iszik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor milyen élettani folyamatok zajlanak le a szervezetben, és hogyan segítheti a folyadékpótlás, hogy gyorsabban túljussunk a másnaposságon.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!