A 900.000 magyar betegnek-Világnap
Magyarországon 600.000 nőt és 300.000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az oszteoporózis, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. Noha ez a betegség nemzetközi szinten napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémájának számít, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai alapján a „néma kór” által érintetteknek mégis mindössze 10%-át kezelik.
„Az 50 éves nők 46%-a, a férfiak 22%-a számolhat azzal, hogy már csekély trauma következtében oszteoporózisra jellemző törést szenved” – mondta Dr. Donáth Judit reumatológus főorvos. „Súlyos betegségről van szó, hiszen a csípőtáji töréseket követő halálozási adatok hasonlóak, mint a cukorbetegség, emlőrák és krónikus obstruktív légúti megbetegedések okán bekövetkező halálozások. Mindazonáltal az oszteoporózis egészséges életmód, mozgás és megfelelő kalciumbevitel mellett megelőzhető vagy késleltethető lehetne” – tette hozzá az ORFI főorvosa.
Megelőzés
A betegség kialakulása elsősorban megfelelő kalcium- és D-vitamin fogyasztással előzhető meg, mely utóbbi elősegíti a kalcium felszívódását csontjainkba. Mivel az emberi szervezet nem képes ennek az ásványi anyagnak az előállítására, táplálékokból kell azt magunkhoz vennünk, melyre legideálisabb alapélelmiszerünk, a tej.
„A csontritkulás elleni védekezést, ill. a betegség kialakulásának késleltetését megfelelő testmozgás és kalcium dús étrend biztosíthatja, melyben a legfontosabb szerepet a tej és tejtermékek játsszák. A tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását és csonttömegünk megtartását” – mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. „Éppen ezért javasoljuk napi kb. 0,5 liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztását” – tette hozzá a szakember.
Tejkommandó az egészséges csontokért!
A Tetra Pak Hungária Zrt. idén is folytatja egészségügyi kampányát, melynek célja a tejfogyasztás népszerűsítése a lakosság körében és a tejhez fűződő tévhitek eloszlatása.
„Mi magyarok 2011-ben átlagosan napi 1,8 dl tejet fogyasztunk, vagyis napi kalcium szükségletünknek mindössze 44%-át fedezzük tejből” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „Az elmúlt két évben az volt a célunk, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét legősibb kalciumforrásunk fontosságára, mely a csontképzésben is kiemelt szerepet játszik. Október 20-ra megszerveztünk egy „Tejkommandót”, mely a főváros több pontján tejet oszt az Oszteoporózis Világnapja alkalmából” – tette hozzá a szakember.
Hozzászólás zárolva.