A dinnye
Érik a dinnye! Sokak kedvence, ráadásul egészséges is! De, milyen dinnyét válasszunk? Honnan tudjuk, hogy érett-e? Hogyan hűtsük? S egyáltalán, miért együnk dinnyét?
Honnan tudjuk, hogy érett-e a dinnye?
Az érett sárgadinnye az alján enged a nyomásnak. A legtöbb fajtája erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésnél apró kis repedés látható.
Az érett görögdinnyét, ha enyhén megütögetjük tompán, üresen, kongó hangot ad. Ha meglékeltetjük, ne csak a lék csúcsát kóstoljuk meg, hanem egész a héjánál is. A legbelső rész, a „szíve” ugyanis mindig érdes, ám a héja felé már ízetlen lehet, ha nem elég érett a dinnye. Ha csak fél dinnyét veszünk, már arról is lehet tudni, hogy érett-e a dinnye, hogy amikor a kést éppen csak beleszúrják, a héj már reped is magától.
Hogyan tároljuk, hűtsük a dinnyét?
A görögdinnyét lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk és mielőbb fogyasszuk el, mert szobahőmérsékleten gyorsan túlérik, poshadt íze lesz és barna foltok képződnek rajta. A megkezdett görögdinnye friss marad, ha folpack-kal letakarva hűtőszekrényben tároljuk.
A sárgadinnyét érdemes mérsékelt szobahőmérsékleten tartani és csak fogyasztás előtt fél órával lehűteni. A túlzott hideg ugyanis enyhén szívóssá teszi a húsát, és ettől elveszti az ízét.
Tipp:
A sárgadinnye gyümölcshúsa intenzívebb ízű lesz, ha néhány öntet citromlével lecsöpögtetjük.
S hogy mi van a dinnyében, amitől nemcsak finom, hanem kifejezetten egészséges gyümölcs is?
Kevés kalória, viszont annál több ásványi anyag, vitamin és másodlagos növényi anyag. A dinnye 90 százaléka víz, így a nyári folyadékszükséglet kielégítését is segíti. Gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt vagy fehérjét, és alacsony a szénhidráttartalma. Vastag héja alatt a húsa gazdag vitaminokban.
A sárgadinnyében főleg jelentős mennyiségű bétakarotin van, mely jót tesz a bőrünknek. Káliumtartalma a kötőszövet vízmentesítésében és salaktalanításában játszik szerepet. A dinnyében lévő C- és E-vitaminra a kötőszövet rugalmassága és az egészséges keringés miatt van szükségünk, B-vitamin-tartalma bőrünk, hajunk és körmünk szépségét biztosítja. Adenozinja hígítja a vérünket. A görögdinnye mangánt is tartalmaz, amely támogatja az immunrendszert, élénkíti a pajzsmirigy működését és a zsírégetést.
Hozzászólás zárolva.