A kövér gyermekeken segíthet az egészséges bio-táplálkozás
Nemcsak az Egyesült Államokban, ahol régóta ismert ez a probléma, de számos más országban is folyik a vita a közvéleményben a túlsúlyról.
A lakosság népes csoportjaiban tapasztalható obezitás egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, mégpedig nem csupán az egészségügyi politikusok körében. A témát a német fogyasztóvédelmi miniszter, Renate Künast is felkarolta 2004. szeptember végén a „Platform a táplálkozásért és a mozgásért” létrehozásával. A kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, amely megelőzi, hogy minden ötödik gyermek kövér, minden tizenkettedik pedig betegesen túlsúlyos (adipázisos) legyen.
Nemcsak az Egyesült Államokban, ahol régóta ismert ez a probléma, de számos más országban is folyik a vita a közvéleményben a túlsúlyról. Angliában például nem csupán a sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával járó egészséges táplálkozást javasolják, hanem az átállást a bio-élelmiszerekre is. Az ilyen jellegű akciók fellendíthetik a keresletet, ha megfelelő a koncepcionális kialakításuk. Egyre gyakrabban hallani például a bio-élelmiszerek alkalmazásáról az iskolai és kórházi étkeztetésében. A négy legnagyobb területű európai országban, Németországban, Nagy-Britanniában, Francia- és Olaszországban ígéretes kezdeményezéseket indítottak már, és ezek Olaszországban értek be a legnagyobb mértékben, mert az olasz törvények szerint kötelező bio-termékeket felhasználni. Az olasz iskolai étkeztetésben ezért több száz iskolában már legalább részben bio-élelmiszerekkel főznek, de Bécsben is bio-élelmezést nyújtanak a 360 városi óvodában: a múlt évtől mintegy 30.000 gyermek kap körülbelül felerészben ökológiai művelésből származó hozzávalókkal készített menüebédet.
Hozzászólás zárolva.