A madárinfluenza élelmiszerfogyasztással nem terjed
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ismételten megerősíti, hogy az általános, régóta alkalmazott higiéniai előírások betartása esetén a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatók.
A H5N1 madárinfluenzavírus-törzs Európa egyes részein észlelt jelenléte miatt megnőtt a lakosság aggodalma a baromfihúsból készült termékek és a tojás fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban. Ezért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatást adott ki, miszerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy vírus élelmiszer, nevezetesen baromfihús vagy tojás fogyasztásával megbetegíthetné az embereket. – olvasható a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ismételten megerősíti, hogy az általános, régóta alkalmazott higiéniai előírások betartása esetén a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatók.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint jelenleg nincs epidemiológiai bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elsődlegesen madarakat fertőző madárinfluenza étellel madárról emberre terjedne. Az EFSA biológiai veszélyekkel foglalkozó tudományos testülete (BIOHAZ) folyamatosan értékeli a madárinfluenzával kapcsolatos aktuális helyzetet. Az EFSA egyetért az egészségügyi hatóságok, vagyis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központjának (ECDC) véleményével, amely szerint a H5N1 vírustörzs legvalószínűbb fertőzési útja madár és ember között nem a baromfihús vagy tojás fogyasztása, hanem a fertőzött élő baromfival való szoros érintkezés, bár teljes mértékben nem lehet kizárni az utóbbi fertőzésközvetítő utat sem.
Idáig még nem mutattak ki európai uniós kereskedelmi forgalomba került baromfiban H5N1 törzset. Elővigyázatosságból, és az egyéb élelmiszereredetű (Salmonella, Campylobacter okozta) megbetegedések kiküszöbölése érdekében az EFSA továbbra is azt javasolja a fogyasztóknak, hogy alaposan főzzék meg a baromfihúst és tojást. Bár valószínűtlen, hogy a vírus nyers hússal vagy tojással jutna be az emberi szervezetbe, az élelmiszerek alapos hőkezelése elöli a vírust és kiküszöböli a lehetséges kockázatot.
Hozzászólás zárolva.