Facebook hozzászólás
150

A madárinfluenza élelmiszerfogyasztással nem terjed

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ismételten megerősíti, hogy az általános, régóta alkalmazott higiéniai előírások betartása esetén a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatók.

A H5N1 madárinfluenzavírus-törzs Európa egyes részein észlelt jelenléte miatt megnőtt a lakosság aggodalma  a  baromfihúsból  készült  termékek  és  a  tojás  fogyasztásának biztonságosságával  kapcsolatban.  Ezért  az  Európai  Élelmiszerbiztonsági Hivatal tájékoztatást adott ki, miszerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy vírus élelmiszer, nevezetesen baromfihús vagy tojás  fogyasztásával megbetegíthetné az embereket. – olvasható a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapján.  Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ismételten megerősíti, hogy az általános, régóta alkalmazott higiéniai előírások betartása esetén a megfelelően elkészített, sütött-főzött baromfitermékek egészségügyi kockázat nélkül fogyaszthatók.

 Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint jelenleg nincs epidemiológiai bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elsődlegesen madarakat fertőző madárinfluenza étellel madárról emberre terjedne. Az EFSA biológiai veszélyekkel foglalkozó tudományos testülete (BIOHAZ) folyamatosan értékeli a madárinfluenzával kapcsolatos aktuális helyzetet.  Az EFSA egyetért az egészségügyi hatóságok, vagyis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Járványmegelőzési és Ellenőrzési Központjának (ECDC) véleményével, amely szerint a H5N1 vírustörzs  legvalószínűbb fertőzési útja madár és ember között nem a baromfihús vagy tojás  fogyasztása, hanem a  fertőzött élő baromfival való szoros érintkezés, bár teljes mértékben nem lehet kizárni az utóbbi fertőzésközvetítő utat sem.

 Idáig még nem mutattak ki európai uniós kereskedelmi forgalomba került baromfiban H5N1 törzset.  Elővigyázatosságból, és az egyéb élelmiszereredetű (Salmonella, Campylobacter okozta) megbetegedések kiküszöbölése érdekében az EFSA továbbra is azt javasolja a fogyasztóknak, hogy alaposan főzzék meg a baromfihúst és tojást. Bár valószínűtlen, hogy a vírus nyers hússal vagy tojással jutna be az emberi szervezetbe, az élelmiszerek alapos hőkezelése elöli a vírust és kiküszöböli a lehetséges kockázatot.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…
1 / 3 461

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!