A magas vérnyomás elkerülhető!
Ha az étkezési só fogyasztását a felére csökkentenénk, akkor évente 2,5 millióval kevesebb ember halna meg – hangzott el a Hypertonia Világnapon, ahol a World Hypertension League és az Osztrák Hypertonia Társaság is óvta az osztrák társadalmat a világszerte elterjedt túl magas sófogyasztástól.
A konyhasó, illetve a nátrium, a magas vérnyomás egy gyakran alábecsült rizikófaktora. A só megköti a vizet a szervezetben, így megnő a vér mennyisége, következésképpen a nyomása is. Ezenkívül ez az ízesítőszer érzékenyebbé teszi az érfalakat az adrenalin és a figyelem kialakításában is fontos szerepet játszó noradrenalin iránt, és csökkenti néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatását. Az osztrák hypertonia társaság elnöke szerint „sófogyasztás nélkül kisebb a magas vérnyomás kialakulásának az esélye öregkorban.” Az osztrákok naponta átlagosan 15-25 gramm sót fogyasztanak, ami ötszöröse a WHO által ajánlott napi 6 gramm mennyiségnek. Ha az étkezési sófogyasztás a felére csökkenne, évente 2,5 millióval kevesebben halnának meg világszerte.
A sószegény étkezést a modern fogyasztók nehezen tudják csak megvalósítani. Különösen a késztermékekben sok a só, hiszen olcsó konzerváló szer. A professzor szerint „nagyobb nyomást kellene gyakorolni az élelmiszeriparra”. Nagy-Britanniában például a hatóságok írják elő az „iparnak”az élelmiszerekben felhasználható, fokozatosan csökkenő sótartalmat.
A hypertoniás betegek kezelésének fontos momentuma az életmód megváltoztatása, a kevesebb kalória és só bevitele, a dohányzástilalom és a mozgás. Az osztrák szakértők ajánlása szerint cselekedni kell, ha 30 mérési értékből hét 135/85 Hgmm felett van. Sok esetben az életmódváltoztatás sem elég. 140/90 Hgmm felett gyógyszeres kezelés is szükséges. A vérnyomásnak a normál értékre történő következetes csökkentésével minden negyedik szívinfarktust és minden második stroke-ot meg lehetne akadályozni, a szívelégtelenségek előfordulását pedig a felére lehetne csökkenteni.
A bécsi AKH kórház professzora hangsúlyozza a megbízható vérnyomáscsökkentés jelentőségét a kora reggeli órákban. „A nap többi részéhez képest egy kardiovaszkuláris esemény valószínűsége körülbelül 40 százalékkal emelkedik.”
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.