A nagy tisztaság ártalmas az allergiás betegeknek is!
Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. A tünetek kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A megelőzésre már a várandósság időszakától kezdődően nagy figyelmet kell fordítani, igaz ez különösen azon családok esetében, ahol már előfordult allergiás megbetegedés.
Öröklött hajlam
Az allergiás családi előzmények mindenképpen növelik a betegség kialakulásának kockázatát. Amennyiben az egyik szülő allergiás, 30-35 százalék az esélye annak, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek. Mindkét szülő esetében ez az érték jóval magasabb, az öröklődés esélye 80 százalék körüli. A gyermekvállalásra való felkészülés részeként szükséges átgondolni és kezelőorvossal egyeztetni az allergiás tünetek kezelési lehetőségeit a várandósság időszakában.
Környezeti hatások
Az öröklött hajlam mellett a betegség kialakulásában döntő szerepet játszanak a környezeti tényezők. Az allergia megelőzése szempontjából is fontos, hogy a várandósság időszakában kerüljük a dohányzást!
Minél korábban éri a babát az első allergén inger, az immunrendszer éretlensége folytán nagyobb az esélye annak, hogy allergiás reakcióval válaszol. Próbálkozások történtek olyan téren, hogy magas rizikójú babák ( ld. mindkét szülő allergiás) ne a pollenszezon tetőzésének idején szülessenek, azonban egyrészt ez nem minden esetben kivitelezhető, másrészről nem garantálja az allergia megelőzését.-magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.
Táplálkozás
Allergiás családi előzmények mellett különösen jelentős a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel történő táplálás. Szoptatással elősegíthető az egészséges bélflóra kiépülése, az immunrendszer megerősödése. Az elválasztás időszakában különösen figyeljünk az ételek megfelelő időben történő bevezetésére. A kis csecsemők immunrendszere mellett a bélrendszere is éretlen, az erős allergén tulajdonsággal rendelkező táplálékok a felszívódás során nem veszítik el allergiát kiváltó tulajdonságaikat.
A legerősebb allergén a tehéntej fehérje. Az álláspontok különböznek , de 6 hónapos kor alatt semmiképpen ne kerüljön kapcsolatba tehéntej fehérjével a gyermek, legfeljebb csak magasan hidrolizált formában (hypoallergén tápszer). Az allergiás hajlammal született, tehát magas rizikó csoportba tartozó babáknál még ezt az időpontot is ki kell tolni. Veszélyes táplálék még a tojás, földimogyoró, és a szója alapú tápszerek bevezetése következtében napjainkban nő a szója allergiások száma is.
A túlzott tisztaság is ártalmas
Itt kell szót ejtenünk a higiéne hipotézisről. Az immunrendszerről tudni kell, hogy két alapvető része vesz részt a kórokozók elleni védelemben, illetve az allergiás reakciók kialakításában. A két sejtcsoport balansz szerűen működik, tehát ahol az egyik a sok “feladat” következtében megerősödik, elnyomja a másikat. Tehát , ha sok apró, úgynevezett mikrofertőzés éri a kisgyermeket, az immunrendszer fertőzések ellen védő része elnyomja az allergiát létrehozó részét. Felmérések példaként hozzák azt, hogy az úgynevezett farmer életmódot folytató családban születettek között alacsonyabb számban alakul ki légúti allergia, vagy ahol kisgyermekkorban kutya élt egy lakásban a családdal, kevesebben lettek allergiások fiatal felnőtt korukra.
Összefoglalva tehát a túlzott tisztaság nem feltétlenül segít az allergia elkerülésében.
Hozzászólás zárolva.