A paradicsom mégsem olyan egészséges?
Lehet, hogy a paradicsom tápláló és ízletes, de még sincs rákellenes hatása. Egy tanulmány felderítette, hogy a likopén (a paradicsom pigmentje) nem véd a prosztata daganat kialakulásával szemben.
Az amerikai Nemzeti Daganatkutató Intézet és a Fred Hutchinson Rákkutató Centrum kutatói szerint a likopén nem tudja hatásosan megelőzni a prosztata daganat kialakulását. Ráadásul a kutatók összefüggést találtak a Béta-karotin – amely egy likopénhez hasonló antioxidáns – és az agresszíven terjedő prosztata daganat kockázata között.
„Kiábrándító az eredmény, hiszen a likopén egy egyszerű és olcsó mód lett volna a prosztata daganat kockázatának csökkentésére, hiszen ez egy gyakori betegség” – mondta Ulrike Peters, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa. „Sajnálatos, de ez nem működik.”
Korábbi tanulmányok szerint a likopénben gazdag diéta véd a prosztata daganattal szemben, amely az antioxidánsok felé irányította a kereskedelem és közvélemény érdeklődését.
Peters szerint az eredeti publikációt követő tanulmányok a likopén lehetséges védő szerepéről ellentmondó vagy nem meggyőző véleményeket közöltek. Egy 2006-os tanulmányban, mint 25, paradicsom alapú étrendet fogyasztót vizsgáltak, de nem találtak semmiféle összefüggést a likopén bevitel és a prosztata daganat között.
A jelen tanulmányban 28.000, 55-74 év közötti férfit vizsgáltak, prosztata daganatra utaló előzmények nélkül. A tanulmány kezdetén laborvizsgálat történt, és egy komplett kérdőívet kellett kitölteniük egészségükkel, diétájukkal és életvitelükkel kapcsolatban.
A kutatók a nem latin-amerikai fehér férfiakra koncentráltak, mivel az egyéb etnikai csoportok száma statisztikailag nem volt szignifikáns. Ebben a csoportban nem találtak szignifikáns különbséget a prosztata daganat megjelenése és véráramban mért likopén koncentráció között.
„A leginkább meglepő” – mondja Peters -„hogy összefüggés igazolódott az agresszív prosztata daganat – amely túllépi a szerv határait – és a Béta-karotin között, amely egy másik antioxidáns, számos zöldségben előfordul, és gyakran használják étrend kiegészítőnek.”
„A Béta-karotinról ismert, hogy dohányosoknál növeli a tüdődaganat és a szív-érrendszeri betegség kockázatát” – mondta Peters. „Véleményem szerint oda kell figyelni a Béta-karotin bevitelére, különösen magas dózis esetén, és konzultálni kell a kezelőorvossal.”
Hozzászólás zárolva.