Facebook hozzászólás
83

A paradicsom nyolc tulajdonsága

A paradicsom jó tulajdonságait a likoprénnek köszönheti. Érdekes, hogy sokkal több van belőle a paradicsompürében vagy a kecsupban, mint a friss paradicsomban.

Egyszerű a magyarázat: a likoprén pozitív hatása a hőmérséklet emelkedésével fokozódik. Azonban sokan azt mondják, hogy azok a férfiak, akik mindenhez kecsapot fogyasztanak, jól teszik, mert a likoprén véd a prosztataráktól. Kerüljék viszont az éretlen paradicsomot, mert mérgező szolanint tartalmaz, amely fejfájást, rosszullétet és görcsöket okoz.

1. Tudta, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs? Származási helye az amerikai kontinens középső és déli része, ahonnan félezer éve került hozzánk.

2. Ha leégett a bőre, segít a paradicsompakolás. Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezenkívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.

3. Vitaminjai közül a legfontosabb a C-vitamin, ebből 25-40 mg van benne 100 grammonként. S minél kisebb a bogyója, annál több van benne! A paradicsom tartalmaz még B1- és B2-vitamint is, míg a piros színét adó karotinból A-vitamin képződhet.

4. 100 g paradicsom mindössze 22 kalória, az 1 gramm fehérje és a 4 gramm szénhidrát mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrása a káliumnak és a kalciumnak is. Említésre méltó mennyiséget találunk benne magnéziumból, vasból és foszforból is.

5. A paradicsom szobahőmérsékleten fogyasztva a legzamatosabb. Ha tálalás előtt hideg csapvízzel hűti le, íze még jobb lesz.

6. A paradicsom 93-94%-a víz, emiatt a legtöbb étteremben (még betegeknél is) jól megállja helyét. A gyerekek étvágyát kifejezetten javítja. Vannak azonban néhányan, akik héja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatják.

7. A béta-karotin mellett a másik leghatékonyabb antioxidáns a likopin, amely leginkább a paradicsomban található meg. Ez az anyag erősíti az immunrendszert és állítólag véd a tumoros betegségek ellen.

8. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Természetesen frissen a legjobb fogyasztani, de a belőle készülő tartósított készítmények is az átlagnál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. E „tulajdonságát” annak köszönheti, hogy feldolgozása nem történhet magas hőmérsékleten, mert elvesztené szép piros színét.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!