Facebook hozzászólás
158

A véred mondja meg, mit egyél! – AB0 terv

Ha a vércsoportunknak megfelelő élelmiszereket fogyasztunk, megerősíthetjük szervezetünk ellenálló képességét. Van, aki ezt már régóta tudja…?

Az ember a vércsoportjával összefüggésben általában két dologra gondol. Egyrészt, ha valami baleset éri, akkor tudni lehessen, milyen vért kaphat, másrészt a terhesség, pontosabban a magzat szempontjából létkérdés a szülők RH-faktora.

Magyarországon a ’90-es évek végén jelent meg az első könyv, mely a vércsoportok, a táplálkozás és az egészség összefüggéseivel foglalkozott .

Az „AB0 terv” című könyv annak az amerikai kutató testvérpárnak, James és Peter D’Adamónak a műve, akik már az ’50-es években felfigyeltek erre az összefüggésre. Megfigyelték, hogy a szigorú, zsírmentes, gyakorlatilag vegetáriánus szanatóriumi diéta különbözőképpen hatott a betegekre. Egyesekre gyógyítólag hatott, mások állapota romlott.  Rájöttek, hogy az emberek eltérően reagálnak ugyanarra az élelmiszerre.

A megfigyelések és a kísérletek alapján kiderítették, hogy a vérrel van összefüggésben a szervezet reakciója az egyes élelmiszerekre, pontosabban a megemészthetőségre.  Kutatásaik szerint ennek legfőbb magyarázata, hogy ha nem a vércsoportnak megfelelő fehérjetartalmú táplálékot fogyasztunk, akkor bizonyos fehérjék, a lektinek a véráramba kerülve kicsapódnak. Ez még nem olyan nagy baj, mint ha vérátömlesztéskor rossz vércsoport szerinti vért kapnánk. De a termelődő ellenanyag elleni védekezés lefoglalja a szervezet immunrendszerét, így védtelenebbek leszünk más fertőzéssel szemben.

A vércsoportnak megfelelő táplálkozással viszont erősíthető az immunrendszer, s gyorsabban leküzdhető a betegség. Az eredetileg, különféle betegségek leküzdésére kidolgozott vércsoportdiétáktól már csak egy „ugrás” volt a prevencióra, egészségmegőrzésre kidolgozni azokat az élelmiszercsoportokat, amelyek a legjobban megfelelnek a különböző vércsoportú embereknek.

A 2001-ben magyarul is megjelent könyv, az „Életmód az AB0 terv szerint” már ezeket az összefüggéseket mutatja be.

Az elmélet legfőbb alapját az ember fejlődése, a vércsoportok kialakulása és a táplálék, táplálkozás fejlődése adja.

Az őskorból ránk maradt cro-magnoni embernek 0-ás vércsoportja volt. Ők Afrika szavannáin éltek vadászó, gyűjtögető életmódot, ennek következtében emésztőrendszerük alkalmassá vált a sok fehérjetartalmú táplálék feldolgozására. Ezért még ma is a 0-ás vércsoportú emberek gyomra több savat termel a húsok könnyebb emésztéséhez, mint a többi vércsoportú emberé. Ahogy változtak a klimatikus viszonyok, csökkentek a vadászterületek, az emberek vándorlásra kényszerültek, és egy csoportjuk északra és nyugatra vándorolt. Ők A-s vércsoportúak lettek, míg a kelet felé vándorlók B vércsoportúvá váltak.

Az A vércsoport 15–25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

A B vércsoport 10-15 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki. Szülőhazáját India és Pakisztán területére helyezik a Himalája-felföldre. Túlélésüket a zord körülmények között a vadállatok háziasítása és az állandó vándorlás biztosította. Emésztőrendszerük ezért a hús és a tejtermékek tökéletes felbontásához alkalmazkodott.

Az AB vércsoport a legfiatalabb ebben a rendszerben, az A és B vércsoportok keveredésével jött létre majd 1000 évvel ezelőtt. Anyagcseréjüket mind a két vércsoport jellemzői kísérik.

Mindezek ismeretében, illetve a kutatások és kísérletek alapján állították össze azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket a különböző vércsoportú embereknek ajánlatos fogyasztani, illetve, amit kerülni tanácsos egészségük megőrzése érdekében.

0-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek
húsok: szarvasmarha, vad, bárány, csuka, tőkehal, szardínia;
gabonafélék: kevert magvas barna kenyér;
zöldség, gyümölcs: brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, tök, paraj, paprika (piros), karalábé, füge, szilva.

Kerülendő élelmiszerek
húsok: lúd, sertés, hering, harcsa;
tejtermékek: camembert, brie, edámi, ementáli, gouda, tej, tejes fagylaltok;
gabonafélék: búzadara, búza, kevert gabonapelyhek;
zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, burgonya, kukorica, olajbogyó, káposzta, szeder, eper, sárgadinnye, kókusz, mandarin, narancs.

A-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek
húsok: csirke, pulyka, sügér, ponty, lazac, szardínia;
tejtermék: szójasajt, szójatej;
gabonafélék: hajdina, barna kenyér, rozsliszt, búzacsírakenyér;
zöldség, gyümölcs: articsóka, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, tök, sárgarépa, hagyma, ananász, kajszibarack, áfonya, szeder, grapefruit, cseresznye, szilva, citrom.

Kerülendő élelmiszerek
húsok: kacsa, liba, fácán, bárány, sertés, borjú, folyami rák, homár, garnéla, kagyló, osztriga, kaviár, hering, tengeri lazac;
tejtermék: brie, camembert, vaj, cheddar, edami, parmezán, tej, tejes fagylaltok;
gabonafélék: durum, búzaliszt;
zöldség, gyümölcs: padlizsán, burgonya, fekete olajbogyó, paprika, paradicsom, káposzta, vörös bab, banán, sárgadinnye, mandarin, narancs, papaja.

B-s vércsoport

Ajánlott élelmiszerek
húsok: ürü, bárány, nyúl, vadak, lepényhal, lazac, tengeri pisztráng, szardínia, kaviár;
tejtermékek: joghurt, mozzarella, juhsajt, kecskesajt;
gabonafélék: tönköly, barna kenyér, puffasztott rizs;
zöldség, gyümölcs: padlizsán, karfiol, brokkoli, sárgarépa, paprika, cékla, káposzta, ananász, banán, papaja, szilva, szőlő.

Kerülendő élelmiszerek:
húsok: kacsa, liba, sertés;
tejtermékek: kék nemes penészes sajtok, tejes fagyi;
zöldség, gyümölcs: paradicsom, olívabogyó.

L.K.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!