Facebook hozzászólás
72

Ajurvedikus italok

Az indiaiak hagyományos itala a Lassi, melyet a Pitta időszakában mindennél szívesebben fogyasztanak. Ez a friss és könnyű joghurt-ital segíti az emésztést, helyreállítja az egészséges bélflóra működését.

 Egyaránt finom a sós és az édes verziója is. A Lassit nem jéghidegen, hanem szobahőmérsékleten szervírozzuk. Elkészítése mindössze öt percet vesz igénybe, ám a végeredmény garantáltan üdítő testnek, léleknek!

A natúr Lassihoz két személyre szükségünk van másfél bögrényi natúr joghurtra, három csésze ásványvízre, két késhegynyi őrölt korianderre, egyetlen kanálnyi őrölt gyömbérre, és három csipet durva szemű sóra. Egy turmixgépben elkeverjük a joghurtot az ásványvízzel és a fűszerekkel. Körülbelül tíz másodperc elegendő a turmix elkészítéséhez. Frissen pohárba öntjük és szervírozzuk.

Az édes joghurtital egyik formája a Mangó Lassi: vegyünk egy érett mangót, két csésze joghurtot, három csésze ásványvizet, három teáskanál barna cukrot, három csipet őrölt gyömbért, három kiskanálnyi fahájat, két egység sáfrányt, négy borsmenta-levelet és egy kevéske pisztáciát, természetesen apróra darálva. A mangót meghámozzuk, megfosztjuk magjától és a gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. Az édes gyümölcsöt turmixgépbe tesszük. Az esetleg egészben vett fűszernövényeket egy mozsárban összezúzzuk vagy kávédarálóban megőröljük. A mennyei illatú kész fűszermixet a mangóhoz adjuk, ráborítjuk a joghurtot és a vizet, sőt íz-fokozónak egy kevés rózsavizet is önthetünk a turmixhoz. A kész Lassit csészébe töltjük, hidegen borsmentával és a pisztáciával meghintve kínáljuk.

A friss ajurvedikus limonádé a legkiválóbb hűsítő finomság a forróságban. Három egész citrom, egy evőkanál vaníliás cukor, két evőkanál barnacukor, két teáskanál málna vagy eperszirup, egy teáskanálnyi finomra zúzott gyömbér, kevés rózsavíz, hatszáz milliliter ásványvíz, pár szem jégkocka és mentalevél kell hozzá. A kifacsart citromok levét, a gyömbért és a cukrokat óvatosan összekeverjük, majd ehhez finoman, lassan adagolva hozzáadjuk a vizet, mely a cukros masszával gyorsan elkeveredik. A limonádé színét az eper, vagy málnaszirup teszi még kívánatosabbá, de e nélkül is nagyon finom, kiadós, frissítő italt kapunk.

Mester Viktória

Forrás: www.wellness.de



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!