Az anyatej mégsem nyújt védelmet?
Az allergiára hajlamos csecsemők számára hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt – olvasható a hazai szakmai ajánlásokban. Egy, az elmúlt hetekben napvilágra került kutatás szerint azonban az anyatej mégsem nyújt védelmet az ekcéma kialakulása ellen. Dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológus főorvosának segítségét kértük az ellentmondás tisztázásához.
Az öröklődés szerepe döntő
Ennek az a magyarázata, hogy az ekcémás bőrelváltozások hátterében még a csecsemők és kisgyermekek esetében is csak az esetek kb. 30%-ában lehet az étrendet felelőssé tenni a tünetekért. Ezekben az esetekben az anyatejtáplálás folytatása mellett a szoptató édesanya diétája megoldja a problémát, a gyermek bőre rendeződik. A hozzátáplálás idején pedig az allergiát okozó táplálékok kiszűrésével és elhagyásával megszűnik az ekcéma.
Azonban az esetek 70%-ában a csecsemő étrendje nem felelős a tünetek kialakulásáért, mert a bőr védőrétegében van egy olyan genetikailag meghatározott sejtanyag, amelynek a feladata a bőr védelme, ez a filaggrin. Ha ennek a mennyisége veleszületetten kevesebb, nem tudja megfelelően biztosítani a bőr védelmét és ekcéma alakul ki. Így lehetséges, hogy sokszor a szülő is ekcémás és a kisgyermek örökli a genetikai hajlamot. Ezt a bőrben lévő „gyengeséget” az anyatejtáplálás és a probiotikumok adása sem tudja kiküszöbölni. Ezért szükséges az ekcémás bőrű gyermekek folyamatos és gondos bőrkezelése, amivel tünetmentesség érhető el. Természetesen az anyatejes táplálással, a pre- és probiotikumokkal javítható a szervezet immunválasza és ezáltal az ekcéma lefolyása is enyhébb lehet.
Az életkor előrehaladásával a legtöbb gyermek remélheti, hogy megfelelő ellátás esetében megszűnik az ekcémája.
A csecsemők legfontosabb tápláléka
Az anyatejtáplálás minden kétséget kizáróan a legjobb táplálék a kisbaba számára. A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálási ajánlások alapján ezért is javasoljuk 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejtáplálást. Itt kell megjegyeznünk, hogy az immunvédelemtől függetlenül 6 hónapos kor után az anyatej már nem fedezi a kisbaba teljes tápanyag szükségletét, ezért mindig be kell vezetni a kiegészítő gyümölcs, főzelék, gabonafélék fogyasztást is. Egyénileg megengedett a hozzátáplálást szükség esetén már 4-6 hónapos kor között elkezdeni. A glutén minimális mennyiségének fogyasztása pedig az új ajánlások szerint a lisztérzékenység megelőzésében kifejezetten kívánatos ebben az életkorban.
Hozzászólás zárolva.