Az elsavasodás elhízáshoz vezet! Tippek lúgosításhoz
Ezerszer olvashattuk már, hogy optimálisan 20%-ban kellene savas és 80%-ban lúgos ételeketfogyasztanunk. De vajon valóban betartjuk-e ezt az egyszerő szabályt? Sajnos nem! A rohanóhétköznapokban hanyag táplálkozási szokásainkkal (a készételek, gyorséttermi menük,pékáruk, cukros üdítık fogyasztásával) túlságosan savas irányba toljuk szervezetünk savbázisegyensúlyát.
Ez az egyensúlyhiány a legtöbb betegség egyik elsődleges táptalaja, sőt gyakran az elhízás
hétterében is az elsavasodás rejlik. Sajnos, az elsavasodásra csak indirekt jelekből lehet
következtetni, ennek oka, hogy a szervezet mindent megtesz a vér, a szövetek és a sejtek
közötti tér enyhén lúgos pH-jának fenntartásáért.
Titkos savraktárak
Ezt testünk úgynevezett puffer-rendszerekkel éri el, ami ezt jelenti, hogy a felesleges savakat
különböző – a szervezetünket, szöveteinket és sejtjeinket alkotó – fehérjékhez, zsírokhoz köti.
Ez azonban az említett alkotóelemek szerkezetének, funkciójának megváltozásához vezethet.
A szervezetben kialakult savas területeken könnyen megtelepednek a savas közeget szerető
kórokozók, főleg gombák. Ezek a mikroszervezetek maguk is tovább savasítják közegüket.
Ha van egy kis rendetlenség otthon, és váratlan vendég állít be, mit teszünk? Megpróbáljuk
minél gyorsabban eltüntetni a szem előtt lévő ruhákat, papírokat, mosatlant. Bedobáljuk
például a szekrény aljába vagy az ágy alá. A szervezetünk is ezt teszi a különböző
méreganyagokkal, savakkal, csakhogy a „rejtekhely” az öröklött hajlamoktól függően minden
szervezet esetén más lehet.
Az elsavasodás megjelenési formái
A savak – és más toxinok is – a legkülönfélébb szövetekben, szervekben rakódhatnak le. Nem
a betegségeket örököljük, hanem szervezetünk gyenge pontjait, azokat a helyeket, ahol a
savak könnyebben betegítenek meg.
– Erre az egyik legjobb hely a zsírszövet. Bár a zsírsejtek nem osztódnak, képesek igen
nagyra nőni! Ha felvették a savat, még több zsírt kell felvenniük, hogy a savakat
semlegesítsék. Az elhízás fő oka tehát a savak lerakódása a zsírszövetben. Tehát a
zsírpárnák többnyire éppen létfontosságú szerveink védelmében alakulnak ki.
– A magas vérnyomás, az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a hormonális
zavarok vagy idegrendszeri betegségek hátterében is állhat az elsavasodás, attól
függően, hogy a szervezetben hol alakulnak ki ilyen savraktárak.
Hogyan lehet megállítani az elsavasodást?
Hozzászólás zárolva.