Az elsavasodás elhízáshoz vezet! Tippek lúgosításhoz
Ezerszer olvashattuk már, hogy optimálisan 20%-ban kellene savas és 80%-ban lúgos ételeketfogyasztanunk. De vajon valóban betartjuk-e ezt az egyszerő szabályt? Sajnos nem! A rohanóhétköznapokban hanyag táplálkozási szokásainkkal (a készételek, gyorséttermi menük,pékáruk, cukros üdítık fogyasztásával) túlságosan savas irányba toljuk szervezetünk savbázisegyensúlyát.
Dr. Robert Young hívta fel rá a figyelmet, hogy lúgosítással meg lehet előzni, vagy vissza
lehet fordítani ezt a folyamatot. Erre több lehetőség is van, a lúgosító készítmények (pl. az ún.
lúgosító zöld por) alkalmazásán keresztül egészen a teljes lúgosító életmódig bezárólag. A
lúgosítás lényege a természetüknél fogva magas ásványianyag-tartalmú zöldségek beépítése
az étrendbe és a megfelelő mennyiségő folyadékfogyasztás. A dolog érdekessége, hogy a
savtalanítás megkezdését követően a szervezet kezdi megváltoztatni igényeit. Van, aki a húst,
más az édességet, a kávéivást vagy a dohányzást csökkenti vagy hagyja el önkéntelenül, mert
már kevésbé kívánja.
A lúgosítás során a savak és a toxikus anyagok távoznak a szervezetből, a lúgosítás tehát
nagyon hatékony fogyókúrának is beillik. A hagyományos fogyókúrák ellenben azért nem
hatékonyak, mert hiába csökken a zsírsejtek mérete, ha a savak és méreganyagok nincsenek
megfelelı módon kihajtva a szervezetből, a diéta végén a szervezet próbálja visszapakolni
azokat. Ez pedig a kilók ismételt visszaszedését eredményezi.
Tippek lúgosításhoz
· A zöldségfogyasztást emeljük meg radikálisan az étrendünkben! Gyümölcsökkel nem
lehet lúgosítani, mert magas a cukortartalmuk.
· A folyadékbevitelt tekintsük központi kérdésnek!
· Átgondoltan étkezzünk! Mivel spontán módon nem könnyű ezt az étrendet
megvalósítani, (pl. munkahelyi étteremben ebédelve), szokjunk rá, hogy előre
megtervezzük étkezéseinket, és magunk gondoskodunk megfelelő ételről.
· A lúgosítást szakaszosan végezzük! Étkezés előtt fél órával, azt követően pedig egy-két
óra hosszáig ne fogyasszunk lúgosító folyadékot, mert lelassítja az emésztést!
· A gyomor ugyanis nem csak savat, hanem fehérjeemésztő enzimeket is termel,
amelyek a savas közeg hatására aktiválódnak.
· Ne pusztán kémiai lúgosítást (lúgos víz) végezzünk, hanem mindig lássuk el magunkat
megfelelő mennyiségű zöldséggel, melyek biológiailag aktív hatóanyagokkal vannak
tele!
szerző:
Dr. Gulyás Tamás, a Vitaminsziget.com orvos szakértője
drgulyas@vitaminsziget.com
Hozzászólás zárolva.